ginofelino Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Witam i proszę o poradę. Postanowiłem zrobić swoje pierwsze piwo z brewkitu, aby powoli poznać cały proces. Zakupiłem brewkit SPARKING ALE COOPERS i już na etapie fermentacji mam dylemat. Drożdże zadane w temeraturze jak na instrukcji, temperatura przy fermentorze ok 20 st. i sam proces fermentacji wg. instrukcji miał trwać ok 7 dni. U mnie jest to już ponad 3 tygodnie a na cukromierzu jest ok 3 st. BLG. W międzyczasie przeniosłem fermentor do pomieszczenia w którym jest 24 st. proszę o poradę czy wg was wszystko jest ok, mam dalej czekać czy podjąć jakieś działania. Piwo w smaku nie jest zepsute śmierdzące ani nie ma innych objawów że coś mogło się popsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Jesli dobrze zrozumiałem to sadzisz ze ma zejść do zera. Spokojnie jesli blg się nie rusza w dół ani o ciupinke od tygodnia możesz pomysleć o butelkowaniu bo chyba cicha to ty masz juz za sobą. Za pomocą kalkulatora oblicz ile dokładnie cukru dodać do butelek i gotowe Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Warsawbeergeek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Na jakiej podstawie sądzisz, że fermentacja dalej trwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginofelino Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Marwię się żeby nie zrobić granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginofelino Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ponieważ przez rurkę fermentacyjną co jakiś czas ucieka powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Prawdopodobnie to tylko uwalniające się CO2 z piwa. Tak jak poradził kolega wyżej, jeśli BLG nie spada śmiało możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginofelino Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Dziękuje z odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Tylko na cichą nie przelewaj. Przelej tylko do czystego fermentatora wymieszaj z tym czego będziesz używać do refermentacji i butelka odrazu. Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginofelino Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ja rozrabiam odpowiednia ilośc glukozy w całym wiadrze mieszam dokładnie starajc się zbytnio nie napowietrzac i Rozlewam.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?No nie wiem czy łatwiej robisz syrop na całość, mieszasz i w butelki. Ważysz tylko raz cukier. No i lepiej przelać bo na dnie masz pełno drożdży a nie chcesz żeby się dostały do butelek.Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 3 godziny temu, ginofelino napisał: A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ? Kiedyś tak robiłem - taką miarką potrójną. Ma to swoje plusy aczkolwiek jeśli chcesz inaczej / lżej nagazować piwo to dużo łatwiej przygotować roztwór cukru/glukozy. Mi nawet ta najmniejsza miarka zbytnio gazowała piwa w niektórych stylach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ja dodaję roztwór wody z glukoza przy pomocy strzykawki do każdej butelki, jest to mega wygodne i szybkie, piwa wychodzą rownomiernie nagazawone, polecam to na pewno zamiast dodawania cukru łyżeczka bo metoda jest pewniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Dnia 28.12.2017 o 12:45, ginofelino napisał: A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ? Można, ja tak robię bo mam tylko jeden fermentor. Dodatkowo unika się ryzyka źle wymieszanego roztworu w całym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się