Skocz do zawartości

Długa fermentacja Brewkitu


ginofelino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o poradę.

Postanowiłem zrobić swoje pierwsze piwo z brewkitu, aby powoli poznać cały proces. Zakupiłem brewkit SPARKING ALE COOPERS i już na etapie fermentacji mam dylemat. Drożdże zadane w temeraturze jak na instrukcji, temperatura przy fermentorze ok 20 st. i sam proces fermentacji wg. instrukcji miał trwać ok 7 dni. U mnie jest to już ponad 3 tygodnie a na cukromierzu jest ok 3 st. BLG. W międzyczasie przeniosłem fermentor  do pomieszczenia w którym jest 24 st. proszę o poradę czy wg was wszystko jest ok, mam dalej czekać czy podjąć jakieś działania. Piwo w smaku nie jest zepsute śmierdzące ani nie ma innych objawów że coś mogło się popsuć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli dobrze zrozumiałem to sadzisz ze ma zejść do zera. Spokojnie jesli blg się nie rusza w dół ani o ciupinke od tygodnia możesz pomysleć o butelkowaniu bo chyba cicha to ty masz juz za sobą. Za pomocą kalkulatora oblicz ile dokładnie cukru dodać do butelek i gotowe ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?
No nie wiem czy łatwiej robisz syrop na całość, mieszasz i w butelki. Ważysz tylko raz cukier. No i lepiej przelać bo na dnie masz pełno drożdży a nie chcesz żeby się dostały do butelek.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, ginofelino napisał:

A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?

Kiedyś tak robiłem - taką miarką potrójną. Ma to swoje plusy aczkolwiek jeśli chcesz inaczej / lżej nagazować piwo to dużo łatwiej przygotować roztwór cukru/glukozy. Mi nawet ta najmniejsza miarka zbytnio gazowała piwa w niektórych stylach... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 28.12.2017 o 12:45, ginofelino napisał:

A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?

Można, ja tak robię bo mam tylko jeden fermentor. Dodatkowo unika się ryzyka źle wymieszanego roztworu w całym piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.