Skocz do zawartości

Produkcje pod Stolycą


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mój nauczyciel kiedyś mi powiedział, że fajnie zapisywać swoje produkcje a mnie papier się nie trzymał. Wobec tego postanowienie noworoczne o zapiskach w wersji "e". Sezon 2016 i 2017 już pominiemy bo zapiski się nie uchowały.... No tylko te dwie ostatnie. Browar nazwy nie ma - jeszcze.

 

#9 - Hefe-Weizen - 12BLG

 

Data warzenia 29.12.2017

 

Ekstrakt - 12 BLG,

Barwa - 8 SRM

Goryczka - 13 IBU

 

ZASYP:

 

1. Słód Pszeniczny - 2,5 kg

2. Pilzneński - 1,7 kg

3. Carabelge - 0,2 kg

 

CHMIELENIE:

Marynka 10g - 70 minut

Hallertauer Tradition 15g - 5 minut

 

ZACIERANIE:

 

W 15 litrach wody

45C - 15 minut

55C - 15 minut

62C - 40 minut

72C - 40 minut

 

Mashout do 75C i filtracja. Wysładzanie do 22L brzeczki. Gotowane 80 minut. Wyszło 18L Brzeczki 12,5Blg. Zadane drożdże to Fermebtum Mobile - Gwoździe i Banany. Fermentacja w 19-20C. Drożdże "ruszyły" po około 10h. Od pierwszego momentu wyczuwalny zapach "kanałowy" i troche siarkowodorowy z rurki. Powinno być okej bo te drożdże jużwcześniej tak miały a końcowy smak był bardzo dobry. Przewidywane ok. 10 dni fermentacji bez cichej i butelkowanie.

 

13.01.2018  zlałem warkę bez fermentacji cichej. 137g cukru i woda - łącznie 1870g rezerwy do piwa. Wyszło 38*0,5l butelek przy 3,0 Blg . Piwo intensywnie bananowe ale nie śmierdzi cukierkami ani gumami balonowymi. Siedziało łącznie 2 tygodnie na burzliwej bo ciągle bulkało. Teraz około tygodnia w temp. fermentacji i poźnej do zimnego garażu około 7-9C.

 

Edytowane przez akolita
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#10 - Dry Stout - 12BLG

 

Data warzenia 30.12.2017

 

Ekstrakt - 12 BLG,

Barwa - 33 SRM

Goryczka - 33 IBU

 

ZASYP:

 

1. Słód Pale Ale - 3,4 kg

2. Płatki Jęczmienne - 0,6 kg

3. Czekoladowy 400 - 0,2 kg (na ostanie 10 minut zacierania)

4. Jęczmień prazony 0,35 kg  (na ostanie 10 minut zacierania)

 

CHMIELENIE:

Target 35g - 60 minut

 

ZACIERANIE:

 

W 13,5 litrach wody

66C - 60 minut

72C - 10 minut (Dodadnie słodów palonych i czekoladowych)

 

Wysładzanie do do 24L Brzeczki i gotowanie 90 minut. Wyszło 19 brzeczki o Blg 13, do któreych zadano drożdze FM13 - Irlandzkie ciemności. Fermentacja ruszyła po ok. 13h w temperaturze 19-20C.

 

9.01. 2018 - Kontrola Blg. Wyszło 5Blg, dlatego zostawiłem jeszcze na burzliwej.

12.01. 2018 Ponowne sprawdzenie. Dalej nic się nie zmieniło i Blg wynosi 5. Przelane na cichą. Planowany czas fermentacji cichej - jeden tydzień.

 

Edytowane przez akolita
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

13.01.2018  zlałem warkę "#9 Hefe Weizen" bez fermentacji cichej. 137g cukry i woda - łącznie 1870g rezerwy do piwa. Wyszło 38*0,5l butelek przy 3,0 Blg . Piwo intensywnie bananowe ale nie śmierdzi cukierkami ani gumami balonowymi. Siedziało łącznie 2 tygodnie na burzliwej bo ciągle bulkało. Teraz około tygodnia w temp. fermentacji i poźnej do zimnego garażu około 7-9C.

Edytowane przez akolita
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#11 - PILS - 13BLG

 

Data warzenia 24.02.2018

 

Ekstrakt - 13 BLG,

Barwa -4 SRM

Goryczka - 37 IBU

 

ZASYP:

 

1. SłódBohemian Pilsner (Weyrmann) - 4,5 kg

2. Słód Monachijski I (Weyrmann) - 0,5 kg

 

CHMIELENIE:

Marynka 30g - 60 minut

Saaz 30g - 10 minut

 

ZACIERANIE:

 

W 15 litrach wody

52C - 10 minut

62C - 30 minut 

72C - 30 minut

 

Była to moja pierwsza warka z uzyciem Bulldog Brewer. Wysładzanie do do 22L Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 19L brzeczki o Blg 13, schłodzonej do około 14C do których zadano drożdze S23 (2 saszetki). Przewiduje spore straty bo z racji pierwszej próby w półautomacie popełnilem kilka błędów. Zapchała mi się bazooka chmielinami. Musiałem w nią mocno stukać przy zlewaniu wychłodzonej brzeczki do fermentora (sterylną łyżką). Mam około 1cm osad samych chemilin w fermentorze. Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 10C. Fermentacja ruszyła po ok. 40h. 

 

Burzliwa planowana około 21dni, potem zlew na cichą na ok. 14 dni.

 

Przelane na cichą - 17.02 przy 2Blg.

Zabutelkowane - 28.03. dodano 129g cukru do 1,6L rezerwy - zmieszano z 18L piwa.

 

 

Edytowane przez akolita
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#12 - Cesky Lezak - 12BLG

 

Data warzenia 25.02.2018

 

 

ZASYP:

 

1. Pilzneński - 3,6 kg

2. Monachijski  - 0,4 kg

3. Karmelowy jasny - 0,15kg

 

CHMIELENIE:

Premiant 35g - 60 minut

 

Saaz 15g - 20 minut

Saaz 25g - 10 minut

 

Chemieleniu w workach.

 

ZACIERANIE:

 

W 13 litrach wody

52C - 10 minut

63C - 40 minut 

72C - 20 minut

78C - 5 minut

 

Wysładzanie do do 22,5L Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 18L brzeczki o Blg 11,5. Zostało około 2L straty gdyż było sporo chmielin, które uniemożliwiały odcedzienie ich przez pończoche (brak hop stopera a bazooka albo się zapycha całkiem a przy stukaniu chemiliny idą do brzeczki). Schłodzona do około 17C do których zadano drożdze W34/7(2 saszetki). Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 18C. Fermentacja ruszyła po ok. 13h.Po rozpoczęciu fermentacji fermentor wstawiony do temp 8C na ok. 14dni burzliwej. Potem zlew na cichą - ok. 10-14 dni.

 

Przelane na cichą - 17.02 przy 3Blg. Przy próbwaniu mało pełni smaku. Dpsyć wodniste i brak wyczuwalnego aromatu, bardzo mała goryczka. Troche mdłe w smaku. Ciekawe, że mimo, iż BLG nie spadało od tygodnia cały czas "bulkało" i fermentacja była mocno burzliwa.

 

4.04 - Zabutelkowane dodając 118g cukry do 1,5L rezerwy

Edytowane przez akolita
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#13 - APA wariacje - 12,5BLG

 

Data warzenia 18.03.2018

Własna receptura

 

ZASYP:

 

1. Pale Ale - 4,0 kg

2. Monachijski I  - 1,0 kg

3. Karmelowy jasny 30 - 0,1kg

4. Red Ale - 0,150kg

 

CHMIELENIE:

Magnum 20g - 60 minut

 

Simcoe 30g - 15 minut

Simcoe 30g - 0 minut

Simcoe 40g - cicha

 

 

ZACIERANIE:

 

W 16  litrach wody

68C - 60 minut

78C - 15 minut

 

Wysładzanie do do 23 Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 20L brzeczki o Blg 12,5. Schłodzona do około 17C do których zadano drożdze US-05. Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 15C. Fermentacja ruszyła po ok. 13h. - temp ok-16-17C w dolnym zakresie pracy drożdży. Planowane 14dni burzliwej. Potem zlew na cichą  i chemielenie - ok.  7dni.

 

3.04.2018 - Przelane na cichą. Dodane 40g Simcoe

Edytowane przez akolita
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.