akolita Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Cześć. Mój nauczyciel kiedyś mi powiedział, że fajnie zapisywać swoje produkcje a mnie papier się nie trzymał. Wobec tego postanowienie noworoczne o zapiskach w wersji "e". Sezon 2016 i 2017 już pominiemy bo zapiski się nie uchowały.... No tylko te dwie ostatnie. Browar nazwy nie ma - jeszcze. #9 - Hefe-Weizen - 12BLG Data warzenia 29.12.2017 Ekstrakt - 12 BLG, Barwa - 8 SRM Goryczka - 13 IBU ZASYP: 1. Słód Pszeniczny - 2,5 kg 2. Pilzneński - 1,7 kg 3. Carabelge - 0,2 kg CHMIELENIE: Marynka 10g - 70 minut Hallertauer Tradition 15g - 5 minut ZACIERANIE: W 15 litrach wody 45C - 15 minut 55C - 15 minut 62C - 40 minut 72C - 40 minut Mashout do 75C i filtracja. Wysładzanie do 22L brzeczki. Gotowane 80 minut. Wyszło 18L Brzeczki 12,5Blg. Zadane drożdże to Fermebtum Mobile - Gwoździe i Banany. Fermentacja w 19-20C. Drożdże "ruszyły" po około 10h. Od pierwszego momentu wyczuwalny zapach "kanałowy" i troche siarkowodorowy z rurki. Powinno być okej bo te drożdże jużwcześniej tak miały a końcowy smak był bardzo dobry. Przewidywane ok. 10 dni fermentacji bez cichej i butelkowanie. 13.01.2018 zlałem warkę bez fermentacji cichej. 137g cukru i woda - łącznie 1870g rezerwy do piwa. Wyszło 38*0,5l butelek przy 3,0 Blg . Piwo intensywnie bananowe ale nie śmierdzi cukierkami ani gumami balonowymi. Siedziało łącznie 2 tygodnie na burzliwej bo ciągle bulkało. Teraz około tygodnia w temp. fermentacji i poźnej do zimnego garażu około 7-9C. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez akolita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akolita Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) #10 - Dry Stout - 12BLG Data warzenia 30.12.2017 Ekstrakt - 12 BLG, Barwa - 33 SRM Goryczka - 33 IBU ZASYP: 1. Słód Pale Ale - 3,4 kg 2. Płatki Jęczmienne - 0,6 kg 3. Czekoladowy 400 - 0,2 kg (na ostanie 10 minut zacierania) 4. Jęczmień prazony 0,35 kg (na ostanie 10 minut zacierania) CHMIELENIE: Target 35g - 60 minut ZACIERANIE: W 13,5 litrach wody 66C - 60 minut 72C - 10 minut (Dodadnie słodów palonych i czekoladowych) Wysładzanie do do 24L Brzeczki i gotowanie 90 minut. Wyszło 19 brzeczki o Blg 13, do któreych zadano drożdze FM13 - Irlandzkie ciemności. Fermentacja ruszyła po ok. 13h w temperaturze 19-20C. 9.01. 2018 - Kontrola Blg. Wyszło 5Blg, dlatego zostawiłem jeszcze na burzliwej. 12.01. 2018 Ponowne sprawdzenie. Dalej nic się nie zmieniło i Blg wynosi 5. Przelane na cichą. Planowany czas fermentacji cichej - jeden tydzień. Edytowane 12 Stycznia 2018 przez akolita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akolita Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) 13.01.2018 zlałem warkę "#9 Hefe Weizen" bez fermentacji cichej. 137g cukry i woda - łącznie 1870g rezerwy do piwa. Wyszło 38*0,5l butelek przy 3,0 Blg . Piwo intensywnie bananowe ale nie śmierdzi cukierkami ani gumami balonowymi. Siedziało łącznie 2 tygodnie na burzliwej bo ciągle bulkało. Teraz około tygodnia w temp. fermentacji i poźnej do zimnego garażu około 7-9C. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez akolita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akolita Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) #11 - PILS - 13BLG Data warzenia 24.02.2018 Ekstrakt - 13 BLG, Barwa -4 SRM Goryczka - 37 IBU ZASYP: 1. SłódBohemian Pilsner (Weyrmann) - 4,5 kg 2. Słód Monachijski I (Weyrmann) - 0,5 kg CHMIELENIE: Marynka 30g - 60 minut Saaz 30g - 10 minut ZACIERANIE: W 15 litrach wody 52C - 10 minut 62C - 30 minut 72C - 30 minut Była to moja pierwsza warka z uzyciem Bulldog Brewer. Wysładzanie do do 22L Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 19L brzeczki o Blg 13, schłodzonej do około 14C do których zadano drożdze S23 (2 saszetki). Przewiduje spore straty bo z racji pierwszej próby w półautomacie popełnilem kilka błędów. Zapchała mi się bazooka chmielinami. Musiałem w nią mocno stukać przy zlewaniu wychłodzonej brzeczki do fermentora (sterylną łyżką). Mam około 1cm osad samych chemilin w fermentorze. Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 10C. Fermentacja ruszyła po ok. 40h. Burzliwa planowana około 21dni, potem zlew na cichą na ok. 14 dni. Przelane na cichą - 17.02 przy 2Blg. Zabutelkowane - 28.03. dodano 129g cukru do 1,6L rezerwy - zmieszano z 18L piwa. Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez akolita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akolita Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) #12 - Cesky Lezak - 12BLG Data warzenia 25.02.2018 ZASYP: 1. Pilzneński - 3,6 kg 2. Monachijski - 0,4 kg 3. Karmelowy jasny - 0,15kg CHMIELENIE: Premiant 35g - 60 minut Saaz 15g - 20 minut Saaz 25g - 10 minut Chemieleniu w workach. ZACIERANIE: W 13 litrach wody 52C - 10 minut 63C - 40 minut 72C - 20 minut 78C - 5 minut Wysładzanie do do 22,5L Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 18L brzeczki o Blg 11,5. Zostało około 2L straty gdyż było sporo chmielin, które uniemożliwiały odcedzienie ich przez pończoche (brak hop stopera a bazooka albo się zapycha całkiem a przy stukaniu chemiliny idą do brzeczki). Schłodzona do około 17C do których zadano drożdze W34/7(2 saszetki). Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 18C. Fermentacja ruszyła po ok. 13h.Po rozpoczęciu fermentacji fermentor wstawiony do temp 8C na ok. 14dni burzliwej. Potem zlew na cichą - ok. 10-14 dni. Przelane na cichą - 17.02 przy 3Blg. Przy próbwaniu mało pełni smaku. Dpsyć wodniste i brak wyczuwalnego aromatu, bardzo mała goryczka. Troche mdłe w smaku. Ciekawe, że mimo, iż BLG nie spadało od tygodnia cały czas "bulkało" i fermentacja była mocno burzliwa. 4.04 - Zabutelkowane dodając 118g cukry do 1,5L rezerwy Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez akolita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akolita Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) #13 - APA wariacje - 12,5BLG Data warzenia 18.03.2018 Własna receptura ZASYP: 1. Pale Ale - 4,0 kg 2. Monachijski I - 1,0 kg 3. Karmelowy jasny 30 - 0,1kg 4. Red Ale - 0,150kg CHMIELENIE: Magnum 20g - 60 minut Simcoe 30g - 15 minut Simcoe 30g - 0 minut Simcoe 40g - cicha ZACIERANIE: W 16 litrach wody 68C - 60 minut 78C - 15 minut Wysładzanie do do 23 Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 20L brzeczki o Blg 12,5. Schłodzona do około 17C do których zadano drożdze US-05. Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 15C. Fermentacja ruszyła po ok. 13h. - temp ok-16-17C w dolnym zakresie pracy drożdży. Planowane 14dni burzliwej. Potem zlew na cichą i chemielenie - ok. 7dni. 3.04.2018 - Przelane na cichą. Dodane 40g Simcoe Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez akolita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się