Jump to content

Produkcje pod Stolycą


Recommended Posts

Cześć. Mój nauczyciel kiedyś mi powiedział, że fajnie zapisywać swoje produkcje a mnie papier się nie trzymał. Wobec tego postanowienie noworoczne o zapiskach w wersji "e". Sezon 2016 i 2017 już pominiemy bo zapiski się nie uchowały.... No tylko te dwie ostatnie. Browar nazwy nie ma - jeszcze.

 

#9 - Hefe-Weizen - 12BLG

 

Data warzenia 29.12.2017

 

Ekstrakt - 12 BLG,

Barwa - 8 SRM

Goryczka - 13 IBU

 

ZASYP:

 

1. Słód Pszeniczny - 2,5 kg

2. Pilzneński - 1,7 kg

3. Carabelge - 0,2 kg

 

CHMIELENIE:

Marynka 10g - 70 minut

Hallertauer Tradition 15g - 5 minut

 

ZACIERANIE:

 

W 15 litrach wody

45C - 15 minut

55C - 15 minut

62C - 40 minut

72C - 40 minut

 

Mashout do 75C i filtracja. Wysładzanie do 22L brzeczki. Gotowane 80 minut. Wyszło 18L Brzeczki 12,5Blg. Zadane drożdże to Fermebtum Mobile - Gwoździe i Banany. Fermentacja w 19-20C. Drożdże "ruszyły" po około 10h. Od pierwszego momentu wyczuwalny zapach "kanałowy" i troche siarkowodorowy z rurki. Powinno być okej bo te drożdże jużwcześniej tak miały a końcowy smak był bardzo dobry. Przewidywane ok. 10 dni fermentacji bez cichej i butelkowanie.

 

13.01.2018  zlałem warkę bez fermentacji cichej. 137g cukru i woda - łącznie 1870g rezerwy do piwa. Wyszło 38*0,5l butelek przy 3,0 Blg . Piwo intensywnie bananowe ale nie śmierdzi cukierkami ani gumami balonowymi. Siedziało łącznie 2 tygodnie na burzliwej bo ciągle bulkało. Teraz około tygodnia w temp. fermentacji i poźnej do zimnego garażu około 7-9C.

 

Edited by akolita
Link to comment
Share on other sites

#10 - Dry Stout - 12BLG

 

Data warzenia 30.12.2017

 

Ekstrakt - 12 BLG,

Barwa - 33 SRM

Goryczka - 33 IBU

 

ZASYP:

 

1. Słód Pale Ale - 3,4 kg

2. Płatki Jęczmienne - 0,6 kg

3. Czekoladowy 400 - 0,2 kg (na ostanie 10 minut zacierania)

4. Jęczmień prazony 0,35 kg  (na ostanie 10 minut zacierania)

 

CHMIELENIE:

Target 35g - 60 minut

 

ZACIERANIE:

 

W 13,5 litrach wody

66C - 60 minut

72C - 10 minut (Dodadnie słodów palonych i czekoladowych)

 

Wysładzanie do do 24L Brzeczki i gotowanie 90 minut. Wyszło 19 brzeczki o Blg 13, do któreych zadano drożdze FM13 - Irlandzkie ciemności. Fermentacja ruszyła po ok. 13h w temperaturze 19-20C.

 

9.01. 2018 - Kontrola Blg. Wyszło 5Blg, dlatego zostawiłem jeszcze na burzliwej.

12.01. 2018 Ponowne sprawdzenie. Dalej nic się nie zmieniło i Blg wynosi 5. Przelane na cichą. Planowany czas fermentacji cichej - jeden tydzień.

 

Edited by akolita
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

13.01.2018  zlałem warkę "#9 Hefe Weizen" bez fermentacji cichej. 137g cukry i woda - łącznie 1870g rezerwy do piwa. Wyszło 38*0,5l butelek przy 3,0 Blg . Piwo intensywnie bananowe ale nie śmierdzi cukierkami ani gumami balonowymi. Siedziało łącznie 2 tygodnie na burzliwej bo ciągle bulkało. Teraz około tygodnia w temp. fermentacji i poźnej do zimnego garażu około 7-9C.

Edited by akolita
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#11 - PILS - 13BLG

 

Data warzenia 24.02.2018

 

Ekstrakt - 13 BLG,

Barwa -4 SRM

Goryczka - 37 IBU

 

ZASYP:

 

1. SłódBohemian Pilsner (Weyrmann) - 4,5 kg

2. Słód Monachijski I (Weyrmann) - 0,5 kg

 

CHMIELENIE:

Marynka 30g - 60 minut

Saaz 30g - 10 minut

 

ZACIERANIE:

 

W 15 litrach wody

52C - 10 minut

62C - 30 minut 

72C - 30 minut

 

Była to moja pierwsza warka z uzyciem Bulldog Brewer. Wysładzanie do do 22L Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 19L brzeczki o Blg 13, schłodzonej do około 14C do których zadano drożdze S23 (2 saszetki). Przewiduje spore straty bo z racji pierwszej próby w półautomacie popełnilem kilka błędów. Zapchała mi się bazooka chmielinami. Musiałem w nią mocno stukać przy zlewaniu wychłodzonej brzeczki do fermentora (sterylną łyżką). Mam około 1cm osad samych chemilin w fermentorze. Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 10C. Fermentacja ruszyła po ok. 40h. 

 

Burzliwa planowana około 21dni, potem zlew na cichą na ok. 14 dni.

 

Przelane na cichą - 17.02 przy 2Blg.

Zabutelkowane - 28.03. dodano 129g cukru do 1,6L rezerwy - zmieszano z 18L piwa.

 

 

Edited by akolita
Link to comment
Share on other sites

#12 - Cesky Lezak - 12BLG

 

Data warzenia 25.02.2018

 

 

ZASYP:

 

1. Pilzneński - 3,6 kg

2. Monachijski  - 0,4 kg

3. Karmelowy jasny - 0,15kg

 

CHMIELENIE:

Premiant 35g - 60 minut

 

Saaz 15g - 20 minut

Saaz 25g - 10 minut

 

Chemieleniu w workach.

 

ZACIERANIE:

 

W 13 litrach wody

52C - 10 minut

63C - 40 minut 

72C - 20 minut

78C - 5 minut

 

Wysładzanie do do 22,5L Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 18L brzeczki o Blg 11,5. Zostało około 2L straty gdyż było sporo chmielin, które uniemożliwiały odcedzienie ich przez pończoche (brak hop stopera a bazooka albo się zapycha całkiem a przy stukaniu chemiliny idą do brzeczki). Schłodzona do około 17C do których zadano drożdze W34/7(2 saszetki). Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 18C. Fermentacja ruszyła po ok. 13h.Po rozpoczęciu fermentacji fermentor wstawiony do temp 8C na ok. 14dni burzliwej. Potem zlew na cichą - ok. 10-14 dni.

 

Przelane na cichą - 17.02 przy 3Blg. Przy próbwaniu mało pełni smaku. Dpsyć wodniste i brak wyczuwalnego aromatu, bardzo mała goryczka. Troche mdłe w smaku. Ciekawe, że mimo, iż BLG nie spadało od tygodnia cały czas "bulkało" i fermentacja była mocno burzliwa.

 

4.04 - Zabutelkowane dodając 118g cukry do 1,5L rezerwy

Edited by akolita
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#13 - APA wariacje - 12,5BLG

 

Data warzenia 18.03.2018

Własna receptura

 

ZASYP:

 

1. Pale Ale - 4,0 kg

2. Monachijski I  - 1,0 kg

3. Karmelowy jasny 30 - 0,1kg

4. Red Ale - 0,150kg

 

CHMIELENIE:

Magnum 20g - 60 minut

 

Simcoe 30g - 15 minut

Simcoe 30g - 0 minut

Simcoe 40g - cicha

 

 

ZACIERANIE:

 

W 16  litrach wody

68C - 60 minut

78C - 15 minut

 

Wysładzanie do do 23 Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 20L brzeczki o Blg 12,5. Schłodzona do około 17C do których zadano drożdze US-05. Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 15C. Fermentacja ruszyła po ok. 13h. - temp ok-16-17C w dolnym zakresie pracy drożdży. Planowane 14dni burzliwej. Potem zlew na cichą  i chemielenie - ok.  7dni.

 

3.04.2018 - Przelane na cichą. Dodane 40g Simcoe

Edited by akolita
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.