Skocz do zawartości

HefeWeizen Dunkel - pytanie


Zbyszek T

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Mam na koncie kilka warek i teraz chciałbym uważyć hefeweizen dunkel - zasmakował mi bardzo Fransischkaner :smilies:

I mam prośbę o pomoc:

Chcę dać słody:

 

pszeniczny jasny - 2 kg

pilzneński - 1 kg

monachijski - 0,5 kg

Cara 43-57 EBC - 0,5 kg

 

Czekoladowy EBC 900 - i tu pytanie - ile dodać tego słodu? Nie mam innego ciemnego i dlatego pytam.

 

Chcę zrobić ok. 18 litrów, blg 13.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Program Beersmith podpowiada 0,15 kg. Mieścisz się wtedy mniej-więcej w środku stylu, jeżeli chodzi o kolor (37EBC). Zakresy stylu to: 27,6-45,3 EBC

 

Jak dasz 100g, to też się zmieścisz w stylu, ok 30 EBC :smilies:

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem 150g to trochę za dużo. Ja bym dał 50g. No, może 80g...

Wiem, że przez to się nie zmieści w stylu, ale z tego co pamiętam to Franziskaner nie jest bardzo ciemny.

 

Edit: Ew. można dorzucić trochę jakiegoś ciemniejszego karmelowego...

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj!

 

Też niedawno uwarzyłem Dunkelweizena. Dodałem 30g słodu czekoladowego - tak mi doradzili starsi stażem (w recepturze miałem sporo karmelowego ciemnego). To było zdecydowanie za mało aby osiągnąć pożądany przeze mnie efekt (chciałem mieć piwo sporo ciemniejsze od Paulanera ciemnego, z wyraźnie palonymi posmaczkami). Na drugi raz dałbym ~80 gram.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

jakby ktoś był zainteresowany, końcowa receptura:

 

Pszeniczny jasny 2 kg

Pilzneński 1 kg

Monachijski 0,5 kg

Karmelowy 45 0,5 kg

Czekoladowy 0,15 kg

 

Piwo zlałem już na cichą, i jak to mam w zwyczaju od razu buteleczke PET z cukerm zabutelkowałem, żeby sprawdzić jak się zapowiada. Nagazowało się szybko, dzisiaj wypiłem - jest rewelacja! Piwo to właśnie zrobiłem pod wpływem ostatniego wyjazdu do niemiec, gdzie przypadkiem spróbowałem Franizschkanera i bardzo mi posmakował. Generalnie - przy następnych zakupach słodu na 100% kupie znowu zestaw na tego pszeniczniaka.

A co do ilości słodu czekoladowego - dodałem 150 g na koniec zacierania - i jak na mój gust to troche za mało. Następnym razem dodam trochę wiecej.

 

EDIT: no patrząc po datach, to 10 dni od zacierania już piwo pije :smilies:

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Serwus!

 

jakby ktoś był zainteresowany, końcowa receptura:

 

Pszeniczny jasny 2 kg

Pilzneński 1 kg

Monachijski 0,5 kg

Karmelowy 45 0,5 kg

Czekoladowy 0,15 kg

Szukam właśnie wątków o ciemnych pszenicznych, trafiłem na Twoją recepturę - spodziewam się na dniach dostawy słodów, co prawda będę miał do dyspozycji nieco inne, ale chciałbym się zapytać, jakie przerwy stosowałeś, i jak chmieliłeś?

 

 

Zamówione surowce:

 

Pszeniczny ciemny

Pilzneński

Monachijski II

Pszeniczny czekoladowy

 

Drożdże WB-06

 

Chmiel Lubelski

 

Macie jakieś porady? Słodów będę miał sporo, nie chciałbym tego zmarnować...

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.