Zbyszek T Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Witam, Mam na koncie kilka warek i teraz chciałbym uważyć hefeweizen dunkel - zasmakował mi bardzo Fransischkaner I mam prośbę o pomoc: Chcę dać słody: pszeniczny jasny - 2 kg pilzneński - 1 kg monachijski - 0,5 kg Cara 43-57 EBC - 0,5 kg Czekoladowy EBC 900 - i tu pytanie - ile dodać tego słodu? Nie mam innego ciemnego i dlatego pytam. Chcę zrobić ok. 18 litrów, blg 13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Program Beersmith podpowiada 0,15 kg. Mieścisz się wtedy mniej-więcej w środku stylu, jeżeli chodzi o kolor (37EBC). Zakresy stylu to: 27,6-45,3 EBC Jak dasz 100g, to też się zmieścisz w stylu, ok 30 EBC Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Moim zdaniem 150g to trochę za dużo. Ja bym dał 50g. No, może 80g... Wiem, że przez to się nie zmieści w stylu, ale z tego co pamiętam to Franziskaner nie jest bardzo ciemny. Edit: Ew. można dorzucić trochę jakiegoś ciemniejszego karmelowego... Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Problem w tym, że nie mam ciemniejszego karmelowego i tym czekoladowym chciałbym doprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 a jak za bardzo nie zależy ci na utrafienie "w styl" po przygotuj trochę słodu na patelni/piekarniku. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Witaj! Też niedawno uwarzyłem Dunkelweizena. Dodałem 30g słodu czekoladowego - tak mi doradzili starsi stażem (w recepturze miałem sporo karmelowego ciemnego). To było zdecydowanie za mało aby osiągnąć pożądany przeze mnie efekt (chciałem mieć piwo sporo ciemniejsze od Paulanera ciemnego, z wyraźnie palonymi posmaczkami). Na drugi raz dałbym ~80 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, jakby ktoś był zainteresowany, końcowa receptura: Pszeniczny jasny 2 kg Pilzneński 1 kg Monachijski 0,5 kg Karmelowy 45 0,5 kg Czekoladowy 0,15 kg Piwo zlałem już na cichą, i jak to mam w zwyczaju od razu buteleczke PET z cukerm zabutelkowałem, żeby sprawdzić jak się zapowiada. Nagazowało się szybko, dzisiaj wypiłem - jest rewelacja! Piwo to właśnie zrobiłem pod wpływem ostatniego wyjazdu do niemiec, gdzie przypadkiem spróbowałem Franizschkanera i bardzo mi posmakował. Generalnie - przy następnych zakupach słodu na 100% kupie znowu zestaw na tego pszeniczniaka. A co do ilości słodu czekoladowego - dodałem 150 g na koniec zacierania - i jak na mój gust to troche za mało. Następnym razem dodam trochę wiecej. EDIT: no patrząc po datach, to 10 dni od zacierania już piwo pije Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieja Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zbyszek T jakie drożdże użyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 WB-06. Piwo wyszło naprawde pyszne. Już dawno nic nie zostało Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Serwus! jakby ktoś był zainteresowany, końcowa receptura: Pszeniczny jasny 2 kg Pilzneński 1 kg Monachijski 0,5 kg Karmelowy 45 0,5 kg Czekoladowy 0,15 kg Szukam właśnie wątków o ciemnych pszenicznych, trafiłem na Twoją recepturę - spodziewam się na dniach dostawy słodów, co prawda będę miał do dyspozycji nieco inne, ale chciałbym się zapytać, jakie przerwy stosowałeś, i jak chmieliłeś? Zamówione surowce: Pszeniczny ciemny Pilzneński Monachijski II Pszeniczny czekoladowy Drożdże WB-06 Chmiel Lubelski Macie jakieś porady? Słodów będę miał sporo, nie chciałbym tego zmarnować... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się