Jump to content

Problem z pierwszą AIPA - butelkować czy zostawić na cichej


Recommended Posts

Witajcie, jest to moje pierwsze piwo. Zdecydowałem się na AIPA'e. Aktualnie piwo ma 4°Blg i chyba stanęło (ekstrakt 16,5°Blg) , czy mam go butelkować z glukozą, czy się wstrzymać ?
Składniki:
*słód Pale Ale: 2,60kg
*słód karmelowy: 160g
*gips piwowarski: 3g
*mech irlandzki: 2,5g
°Chmiele: Magnum, Mosaic, Cascade, Citra (w sumie 100g)
Po kolei:
* Zacierałem pod przykryciem 50min w temp. 66-67°C
* Trzymałem 10min w temp. 75°C
* Podgrzewałem ciągle mieszając do osiągnięcia temp. 78-79°C (zostawiłem pod przykryciem na 10 min)
* Wysładzanie wodą podgrzaną do 76°C
* Zagotowałem i warzyłem 70min z dodatkami chmieli
* Gwałtownie schodziłem sterylną chłodnicą
* Przelałem do sterylnego dymiona rurką, zadałem uwodnione drożdże safale US-05, kołysałem energicznie dymionem
* Fermentowałem 9dni (+-21°C)
* Przelałem na cichą na 7dni, dodałem drożdże na kolejne 4dni (ostatnie 2 dni obniżyłem temp. do 13°C - coś ala "cold crash")
* Zlałem znad osadu do dymiona
Problem wyszedł po czasie- mój "nowy" termometr laboratoryjny TFA (nieużywany 130zł) miał wadę- przez chwilę temp. była zgodna z termometrem wzorcowym, po chwili spadała i różniła się od wzorcowanego nawet o 5°C ...
Piwo przed cichą miało 4°Blg cukru resztkowego, teraz po 11dniach cichej ma dalej 4°Blg. Bulka rzadko, ale po wstrząśnięciu jeszcze gazuje. Jest szkliste, klaruje się i ładnie pachnie. Mam go butelkować z glukozą (ile g na 1l ?), czy potrzymać jeszcze na cichej w temp. pokojowej ?

Link to comment
Share on other sites

Fermentowałes w dosc wysokiej temperaturze, wyjdzie estrowe i moze tez jakies nieporzadane posmaki mogą się pojawić. Myśle ze możesz butelkowac jesli się nic nie rusza, gaz i bulkanie o niczym nie świadczy, tylko BLG jest rzeczywiście miarodajne. Nie rozumiem tylko po co dodałeś drożdże znowu na cicha. Co do ilości cukru skorzystaj z kalkulatora Np brewness albo brewtarget. Powodzenia


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, blade1231 napisał:

Po co internet zaśmiecać identycznymi pytaniami
http://alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=16722

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
 

Co w tym dziwnego, ze kolega szuka wiedzy/pomocy w roznych miejscach? Czy nie wiekszym zasmiecaniem jest niemerytoryczna odpowiedz? 

 

Nie kazdy zaglada na inne fora. Poczatkujacy piwowarzy moga poczytac o tym problemie i byc moze skorzystac z odpowiedzi doswiadczonych kolegow i ogolnie tej wiedzy w przyszlosci.

Link to comment
Share on other sites

Wybaczcie kalkę, wasze forum jest bardziej aktywne i na zapytaniu tutaj zależało mi najbardziej, jednak nie mialem aktywnego konta i nie wiedziałem ile to potrwa, wiec założyłem wątek dodatkowo na innym forum. Dziękuję za wszelką pomoc

Link to comment
Share on other sites



Co w tym dziwnego, ze kolega szuka wiedzy/pomocy w roznych miejscach? Czy nie wiekszym zasmiecaniem jest niemerytoryczna odpowiedz? 
 
Nie kazdy zaglada na inne fora. Poczatkujacy piwowarzy moga poczytac o tym problemie i byc moze skorzystac z odpowiedzi doswiadczonych kolegow i ogolnie tej wiedzy w przyszlosci.


To akurat było już napisane 100 razy na tym i na wszystkich innych forach o piwie. Nie mówiąc już o YT tam też to było powiedziane dużo razy. Wiec nie sądzę żeby pisanie kolejny raz ,,butelkuj" cokolwiek wniosło ogólnej wiedzy na tym czy innym forum.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.