pacho Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Cześć planuje uwarzyć pilsa w najbliższym czasie. I taką recepturę wydumałem. rzućcie okiem czy ma ręce i nogi :-) pilzner by Pacho.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Masz rację - wydumałeś. Musisz mieś alkaliczną wodę skoro tyle zakwaszającego dajesz, wyrzuć również ten monachijski. Zamiast 30 karmelu sypnij carapilsa. 90 minut gotowania wystarczająco przyciemni brzeczkę. No i to chmielenie, przecież pils to proste piwo. W naszej opinii, pils jest egzaminem dla piwowara, nie ma za czy schować błędów. Ale co my tam wiemy, my tylko warzymy bezstylowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacho Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Uwaga słodowa przyjęta, co do wydumania jak uprzedzałem . Co doradzisz z chmielem zrobić? Proste rzeczy nigdy nie są łatwe Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 My byśmy zrobili jak poniżej. Nie znamy możliwości twojego browaru, nasze sugestie odnoszą się naszego sprzętu. U nas taką warkę zrobilibyśmy na 5kg słodu. pacho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacho Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Dzieki za pomoc!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Podepnę się pod temat, trzecia warka, również pierwszy pils (lager?). Receptura od znajomego Cytuj Słód pilzneński - 3,29kgSłód Carapils - 0,18kgSłód monachijski 0,18kgChmiel Marynka 8,2%aa, granulat - 24gChmiel Lubelski 4,2% aa, granulat - 20g Dwie pierwsze, górniaki, na goryczkę chmieliłem Marynką, teraz mam jeszcze Iungę. Nadaje się do takiego zasypu? Jaka będzie różnica? edit: Ktoś pomoże? Zaraz kończę zacieranie Edytowane 7 Stycznia 2018 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 A więcej danych to nie łaska? Domyśleć się mamy co poeta miał na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Przepraszam, w pośpiechu nie zwróciłem uwagi, że nie zaznaczyłem całości Cytuj Dziesiątka pilsFermentacja: DolnaZawartość ekstraktu: 10BlgBrzeczka nastawna: 23lIBU - 23,7 Zacieranie:13l wody zacieranie, 17l wysładzanie52°C - 10 min.62°C - 40 min.72°C - 20 min. 78°C - filtrowanie, wysładzanieChmielenie 60min:60 min. - 12g Marynka30 min. - 12g Marynka0 min. - 20g Lubelski, schładzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikora_7 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witajcie, Szukam odpowiedzi na pytanie w jaki sposób właściwie zacierać pilsa ? Pojawiają się równe konfiguracje - na słodko i na wytrawnie, z przerwą białkową i bez przerwy białkowej. Jakie macie doświadczenia, która konfiguracja odda charakter piwa ? Wstępny plan jest taki 52 st. C - 10min 62 st. C - 45min 72 st. C - 30min Pozostałe składowe: Słód pilzneński - 6kg Słód zakwaszający - 200g Słód carapils - 500g Chmielenie: 30g - marynka - 60min 15g - marynka - 30 min 30g - lubelski - 0min Gotowanie: 90minut Drożdze W-34/70 Blg początkowe 13,2 Ilość gotowego piwa 25l IBU - ok 45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się