Skocz do zawartości

[Docent]Browar Roku 2017


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

To już kolejny rok w zestawieniu Debiutu Miesiąca pokazujący, że rozkład sił w czołówce polskiego rzemieślniczego piwowarstwa jest wyrównany. Walka o wygraną toczyła się do samego końca i nie było mowy o tym, by któryś z pretendentów odskoczył na bezpieczną odległość. Tegoroczne podsumowanie pokazuje też, że szczyt nie jest zarezerwowany wyłącznie dla weteranów sceny i że młode wilki mogą sporo namieszać.

Po tytuł Debiutu Miesiąca w roku 2017 sięgnęło aż 10 browarów, co oznacza, że tylko dwóm z nich udało się powtórzyć ten wyczyn. Wystarczy powiedzieć, że o zwycięstwie i mianie Browaru Roku zadecydowało właśnie dwukrotne uzyskanie prymatu wśród najlepszych nowości miesiąca.

Po raz pierwszy przyznaję też wyróżnienie specjalne o nazwie PIWNA JAKOŚĆ dla browaru, który przez cały miniony rok utrzymywał wysoką formę swych piw. Słowem specjalna nagroda za stabilność i powtarzalną wysoką jakość oferty.

Przypomnijmy zasady punktacji: Za tytuł Debiutu Miesiąca przyznawałem 3 punkty, za każde wyróżnienie 1 punkt. W przypadku równej ilości punktów decyduje liczba Debiutów Miesiąca.

Kto zatem oferował najciekawsze nowe piwa?  Panie i Panowie, oto Browar Roku 2017!

 

BROWAR ROKU 2017 – GOLEM

golem2017.jpg?w=760&h=679

 

Po raz pierwszy tytuł Browaru Roku uzyskała inicjatywa kontraktowa! Przypomnę laureatów lat poprzednich: 2014 Pracownia Piwa, 2015 Piwne Podziemie, 2016 Artezan. To historyczny moment pokazujący, że świetne piwa w Polsce można robić też na kontrakcie.

Golem fantastycznie rozpoczął rok zdobywając Debiut Miesiąca stycznia swoim Lilith Bourbon BA. Powtórzył to w październiku Gehenną Laphroaig BA. Prócz tego uzyskał osiem wyróżnień. Bo Golem to nie tylko mocarze leżakowane w drewnie ale też piwa kwaśne, piwa sesyjne a nawet niskoalkoholowe. Zawsze jednak wnoszące coś ciekawego, czasem zaskakującego przez połączenie różnych elementów zapachowo-smakowych. Wystarczy tylko przytoczyć określenia przykładowych piw Golema: Lite Sour Rye Milk Hoppy Ale czy Norsk Sour Oatmeal Milk Farmhouse Hoppy Ale. Jednak nie są to piwa idące na rekord we wrzuconych bez ładu i składu dodatkach. Kluczem są odpowiednie proporcje i balans. W kolejnym roku życzę Golemom utrzymywania wysokiej formy i dopieszczenia jakości wersji butelkowych ?

Gratulacje dla całej ekipy Golema i zachęcam do ponownego obejrzenia podsumowującej rok rozmowy z Arturem Karpińskim i Michałem Kamińskim!

 

 

piwnepodzNa drugim miejscu, tak jak i rok temu uplasowało się Piwne Podziemie. To niezmiennie od trzech lat ścisła czołówka. W tym roku widać zmianę priorytetów, z 41 nowości w 2016 zrobiło się 25. Ale z tej liczby jest jeden Debiut Miesiąca i aż 11 wyróżnień! Cieszę się, że Piwne Podziemie połączyło dwie, nie idące zazwyczaj ze sobą w parze kwestie czyli względnie dużą liczbę wypuszczanych nowości z pojawieniem się regularnej, kontraktowanej oferty butelkowej.

To, jaki poziom prezentuje część oferty butelkowej Piwnego Podziemia możecie zobaczyć tutaj, a tu podsumowujacą rok rozmowę z Darkiem Piecuchem

 

 

artezan17.jpg?w=150&h=150

Trzecie miejsce na podium przypadło ubiegłorocznemu wygranemu czyli Browarowi Artezan, którego piwa zdobyły dwa Debiuty Miesiąca i 6 wyróżnień. Artezan to już od dawna browar dojrzały, z przemyślaną strategią działania. Z racji sporej częstotliwości uczestnictwa w zagranicznych festiwalach stanowi wizytówkę naszego piwowarstwa. Warto obejrzeć obszerne podsumowanie roku dokonane przez Jacka Materskiego

 

 

 

PIWNA JAKOŚĆ 2017 – TRZECH KUMPLI

trzechkumpli2017.jpg?w=760&h=367

Przy okazji poprzednich podsumowań spotykałem się z opiniami, że nie jest miarodajne przyznawanie tytułu Browaru Roku opierając się wyłącznie na nowościach. Idea i cała magia świata piwa rzemieślniczego polega (przynajmniej w mojej opinii) na ciągłej możliwości spróbowania czegoś nowego, bycia zaskoczonym i przez to ciągłym odkrywaniem potencjału jaki tkwi w kreatywnym piwowarstwie. Jednak prócz tego niezmiernie ważna jest powtarzalność i utrzymywanie wysokiej jakości. To właśnie browar, który jest w stanie zaproponować niezmiennie dobre piwo jest najlepszym reprezentantem piwnego rzemiosła i jest najbardziej godnym polecenia ludziom, który dopiero mają zamiar odkryć bogactwo piwa.

W roku 2017 takim browarem było Trzech Kumpli – podobnie jak Golem inicjatywa kontraktowa, która od końca 2016 warzy swoje flagowce w żywieckim browarze Zapanbrat. Piwa Misty oraz Pan IPAni stworzyły krajowy wzorzec dla stylu NE IPA niezmiennie prezentując wysoką jakość. Po spróbowaniu listy premier w danym wielokranie zawsze z przyjemnością wracałem do któregoś z tych piw. W roku 2017 nie zawiodłem się na nich nigdy. Jak się osiąga taki poziom? Zobaczcie rozmowę z Piotrkiem Sosinem!

 

Pełna klasyfikacja przedstawia się następująco (w przypadku tytułu lub wyróżnienia zdobytego przez piwo uwarzone w kooperacji taka sama ilość punktów przyznawana była każdemu z kooperantów):

 

1. Golem (2 Debiuty, 8 wyróżnień) – 14 pkt

2. Piwne Podziemie (1 Debiut, 11 wyróżnień) – 14 pkt

3. Artezan (2 Debiuty, 6 wyróżnień) – 12 pkt

 

4. Rockmill (1 Debiut, 8 wyróżnień) – 11 pkt

5. Palatum (10 wyróżnień) – 10 pkt

6. Ex aequo: Deer Bear, Ziemia Obiecana (po 9 wyróżnień) – 9 pkt

7. Zakładowy (1 Debiut, 5 wyróżnień) – 8 pkt

8. PINTA (8 wyróżnień) – 8 pkt

8.  Stu Mostów (1 Debiut, 3 wyróżnienia) – 6 pkt

10. Ex aequo: Pracownia Piwa, Szałpiw (po 6 wyróżnień) – 6 pkt

 

 

11. Ex aequo: Brokreacja, Trzech Kumpli, Monsters (po 1 Debiucie, 2 wyróżnienia) – 5 pkt

12. Ex aequo: Kingpin, Nepomucen (po 5 wyróżnień) – 5 pkt

13. Ex aequo: Birbant, Cztery Ściany, Karuzela, Raduga (po 4 wyróżnienia) – 4 pkt

14.  Amber (1 Debiut) – 3 pkt

 

 

Po trzy wyróżnienia otrzymały: Absztyfikant, Podgórz, Widawa

 

Po dwa wyróżnienia otrzymały: Bazyliszek, Beer Bros, Grodzisk, Hopium, Kazimierz, Łańcut, Profesja

Po jednym wyróżnieniu otrzymały: AleBrowar, BeerLab, Brovca, Eureka, Harpagan, Hopkins, Jana, Langier Beer, Milicz, Olimp, Piwojad, Probus, Prost, Recraft, Spółdzielczy, Stary Kraków, Stary Rynek, Szpunt, Warsztat Piwowarski

 

Na koniec tradycyjne już gratulacje i podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w scenę nowofalowego piwowarstwa w Polsce. Tak naprawdę to ludzie tworzą koloryt i urok świata craftu. Niewątpliwie rok 2018 będzie kolejnym rokiem tej wspaniałej przygody!

 

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.