Str Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Cześć, postanowiłem uwarzyc hefe-weizen'a z receptury https://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk) tylko z tym wyjątkiem że nie na 22l a na 11l. Więc moje pytanie brzmi czy użyć drożdży WB-06 tak jak w recepturze czy mogę użyć gozdawa BW11? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 z tego co pamiętam w hefe masz mieć aromat goździków lub bananów lub jedno i drugie. Zależy jak poprowadzisz fermentację tzn. w jakiej temp. wiem że wb-06 są typowymi do tego stylu. Można coś z płynnymi kombinować ale że masz 1 warkę na koncie...cóż może lepiej suche. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 mauri brew weiss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 5 minut temu, Lagler napisał: Można coś z płynnymi kombinować ale że masz 1 warkę na koncie...cóż może lepiej suche. Powodzenia Z płynnymi na razie dam sobie spokój, dopiero początki więc lecę na sucharach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Cześć. Używałem obu szczepów do niemieckiej pszenicy. BW11 daje piwo mniej ofermentowane, za czym idzie słodkość i lekka słodowość. Zaletą jest to, że przy fermentacji w wyższej temperaturze i bez underpitchingu masz dominację dojrzałego banana. WB 06 natomiast są bardzo żarloczne, zostawiają piwo wytrawne z nutami wskazanymi dla weizena. Moim zdaniem na początek użyłbym drożdży z gozdawy, łatwiej nad nimi zapanować i dają dosć pełne piwo. Jeśli chodzi o wb06 to w grę moim zdaniem wchodzi tylko zacieranie dekokcyjne , żeby zrobić zacną pszenicę. Ewentualnie dodatek Carapilsa. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Pindin Str 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Dziękuję Pindin, wszystko super wyjaśniłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 ja jeszcze jednak dorzuce to co pisał powyżej kolega @Markos227 - polecam rozeznać się z kangurami z Mauribrew Weiss Y1433 (chyba) - też suche, ale zostawiają więcej ciała niż WB-06 - i jeśli chodzi o smak - zdecydowanie im bliżej do płynnych FM41 niż piwu zrobionemu na WB-06 - a przynajmniej wg mnie jedyne do czego moge się przyczepić do Y1433 to piana - która w przypadku moich piw była słaba i szybko schodząca - ale miałem też możliwość spróbowania pszenicy od @Lichtus na Y1433 i smak i piana były bardzo dobre Lichtus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się