bartus Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Cześć wszystkim, Trafiłem na to forum jakiś czas temu ale dopiero niedawno postanowiłem się zarejestrować. Związane to było z rozpoczęciem przeze mnie przygody z piwowarstwem - a wiadomo że zarejestrowany może dużo aktywniej udzielać się w wątkach Z ogromną przyjemnością czytam każdy kolejny wątek i odkrywam jak wielu ekspertów jest na tym forum. Bardzo dobrze bo dzięki temu tworzycie wspaniała społeczność od której można się wiele nauczyć Mam nadzieję, że również stanę się jej częścią i postaram się dołożyć swoją cegiełkę w tym ogromnym murze Krótko o doświadczeniach - póki co jak każdy zacząłem od brewkitu, druga warka już z zacieraniem (Dry Stout) ale ona dopiero fermentuje. No i wiadomo, jak to na początku już pierwsze problemy i przygody bo po kilku tygodniach okazało się że zabutelkowane piwo (z brewkitu) nie ma kompletnie gazu ;c Staram się coś z tym zrobić - przeszukuję wątki na forum itp - ale jakby ktoś posłużył fachową radą czy da się to uratować to będę wdzięczny. Przymierzam się do kolejnych warek ale jeszcze nie wiem w jakim stylu. Na pewno mam wiele entuzjazmu i zapału! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veniek Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Ile (i czy w ogóle) dodawałeś cukru/glukozy do refermentacji przy butelkowaniu i w jakiej temp leżakujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartus Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dodawałem około 4g glukozy na 0,5 l. Po dodaniu i zabutelkowaniu wszystko stało około 3-4 dni w temperaturze pokojowej a później było przeniesione mniej więcej w temperaturę około 6-8 stopni a czasem pewnie nawet trochę niżej z racji na pogodę (leżakuje na poddaszu). Mam trochę piwa w butelkach PET i są one dość twarde (jedna butelka ma uwypuklone dno więc wnioskuję że jest w niej całkiem spore ciśnienie). Wydaję mi się że problemem było zbyt krótkie trzymanie w temperaturze pokojowej - jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się