markus383 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Witajcie. Chciałbym kolejne piwo uwarzyć z dodatkiem laktozy i płatków owsianych, coś jak milkshake. Polecilibyście jakąś recepturę? W sklepie Piwnykraft (tam gdzie robię zakupy i teraz też zrobię ) znalazłem taką recepturę: Słody: Pale Ale - 3 kg Wiedeński - 0,25 kg Caramunich II - 0,25 kg Dodatki: laktoza - 0,3 kg płatki owsiane - 0,3 kg Chmiele: Chmiel Zeus - 15 g Chmiel Palisade - 25 g Chmiel Cascade - 25 g Drożdże - US-05 Na koniec gotowania hibiskus, aby lekko zabarwić piwo i dodać owocowości. Na fermentację zimną liście rozmarynu, aby podbić świeżość, miętowość. Wiem, że straszne kombinacje, ale lubię takie wydziwione piwa, a tym bardziej własnoręcznie robione. Robiliście takie piwa? Według informacji na stronie jest to styl American IPA - ~10-12 L, blg 17 oraz 69 IBU. Piwo miałoby być piwem wiosenno-majówkowym, a przy moim spożyciu to pewnie i letnim Pozdrawiam, Mateusz Edytowane 14 Stycznia 2018 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jeśli chcesz uwarzyć piwo w stylu milkshake to pomyśl o owocach na cichą zamiast rozmarynu. Istotną kwestię w tym stylu grają także drożdże. Wybrałbym te słabiej flokulujące np FM55. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się