kamilg20 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Witajcie. Za kilka dni chciałbym uwarzyć piwo jak w temacie, na świeżej gęstwie W-34/70 po pilsie. Proszę o uwagi do receptury piwowarów, którzy mają już jakieś doświadczenie z tym stylem. Około 20 litrów, 24-25 blg, zasyp w kg: 5 - monachijski jasny 2 - pilzneński 0,4 - caramunich II 0,4 - caraaroma 0,2 - carafa III special (mam zapas sprzed miesiąca, więc chciałem wykorzystać) 0,1 - jęczmień palony 1,7 - ekstrakt słodowy ciemny (pod koniec chmielenia) Chmiel na goryczkę ~ 50 IBU Chciałbym dodać trochę suszonej śliwki, prawdopodobnie pod koniec chmielenia. Jaka ilość będzie odpowiednia by uzyskać lekką śliwkę w tle? Wystudzoną brzeczkę nastawną wleję bezpośrednio na gęstwę do świeżo opróżnionego fermentora z pilsa. Dodatkowo zamierzam część piwa wlać do małej dębowej beczki. Temat beczkowania piwa właśnie ogarniam i opracowuję wstępną koncepcję, ale na to mam jeszcze sporo czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Mam małe doświadczenie, bo tylko jednego bałtyckiego zrobiłem, ale ze śliwką. Dałem oryginalną suskę sechlońską na cichą bez jakiejkolwiek obróbki czy sterylizacji. 180 g na 20 l przykryło absolutnie wszystko, dałbym maks 100 g a może nawet zszedł bym na 50 g, bo po ponad roku tylko śliwka... No i mi wydajność przy takich mocnych spada, nie wiem czy z tego ci wyjdzie tyle BLG, ale może ja coś powaliłem i mi nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 W recepturze uwzględniłem spadek wydajności. Poza tym, nie wiem czy zauważyłeś, jest sporo ekstraktu słodowego. Wędzonej śliwki nie chcę dawać, może innym razem, bo właśnie wiem, że wędzonka ze śliwki może przykryć resztę piwa. Dlatego zdecydowałem się na suszoną, żeby śliwkę uzyskać, ale bez wędzonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Muszę dzisiaj zamówić surowce, a że generalnie głosów sprzeciwu nie ma, chyba, że jeszcze nadejdą, więc zamawiam mniej więcej to, co z pierwszego postu (karmele po pół kilko i w rezerwie ciut więcej palonego). Co do śliwki to się jeszcze zobaczy. Warzenie najpóźniej w piątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zakładałem niższą niż zwykle wydajność, a wyszło 23 litry i 25,5 blg. Przedłużyłem zacieranie do dwóch godzin i być może dzięki temu udało się wycisnąć ze słodu taki balling. Piwo od tygodnia fermentuje w 8°C. Korzystałem trochę z receptury Anteksa, także dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć! I jak wyszło beczkowanie? Też planuję porter w beczkę ale nie wiem na jakim etapie (na cichą, po lagerowaniu, etc.). Pzdr! Tomek W dniu 15.01.2018 o 13:13, kamilg20 napisał: Witajcie. Za kilka dni chciałbym uwarzyć piwo jak w temacie, na świeżej gęstwie W-34/70 po pilsie. Proszę o uwagi do receptury piwowarów, którzy mają już jakieś doświadczenie z tym stylem. Około 20 litrów, 24-25 blg, zasyp w kg: 5 - monachijski jasny 2 - pilzneński 0,4 - caramunich II 0,4 - caraaroma 0,2 - carafa III special (mam zapas sprzed miesiąca, więc chciałem wykorzystać) 0,1 - jęczmień palony 1,7 - ekstrakt słodowy ciemny (pod koniec chmielenia) Chmiel na goryczkę ~ 50 IBU Chciałbym dodać trochę suszonej śliwki, prawdopodobnie pod koniec chmielenia. Jaka ilość będzie odpowiednia by uzyskać lekką śliwkę w tle? Wystudzoną brzeczkę nastawną wleję bezpośrednio na gęstwę do świeżo opróżnionego fermentora z pilsa. Dodatkowo zamierzam część piwa wlać do małej dębowej beczki. Temat beczkowania piwa właśnie ogarniam i opracowuję wstępną koncepcję, ale na to mam jeszcze sporo czasu. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się