Jump to content

Imperialny Porter Bałtycki - uwagi


kamilg20

Recommended Posts

Witajcie. Za kilka dni chciałbym uwarzyć piwo jak w temacie, na świeżej gęstwie W-34/70 po pilsie. Proszę o uwagi do receptury piwowarów, którzy mają już jakieś doświadczenie z tym stylem.

 

Około 20 litrów, 24-25 blg, zasyp w kg:

 

5 - monachijski jasny

2 - pilzneński

0,4 - caramunich II

0,4 - caraaroma

0,2 - carafa III special (mam zapas sprzed miesiąca, więc chciałem wykorzystać)

0,1 - jęczmień palony

1,7 - ekstrakt słodowy ciemny (pod koniec chmielenia)

 

Chmiel na goryczkę ~ 50 IBU

Chciałbym dodać trochę suszonej śliwki, prawdopodobnie pod koniec chmielenia. Jaka ilość będzie odpowiednia by uzyskać lekką śliwkę w tle?

 

Wystudzoną brzeczkę nastawną wleję bezpośrednio na gęstwę do świeżo opróżnionego fermentora z pilsa.

 

Dodatkowo zamierzam część piwa wlać do małej dębowej beczki. Temat beczkowania piwa właśnie ogarniam i opracowuję wstępną koncepcję, ale na to mam jeszcze sporo czasu.

Link to comment
Share on other sites

Mam małe doświadczenie, bo tylko jednego bałtyckiego zrobiłem, ale ze śliwką. Dałem oryginalną suskę sechlońską na cichą bez jakiejkolwiek obróbki czy sterylizacji. 180 g na 20 l przykryło absolutnie wszystko, dałbym maks 100 g a może nawet zszedł bym na 50 g, bo po ponad roku tylko śliwka... No i mi wydajność przy takich mocnych spada, nie wiem czy z tego ci wyjdzie tyle BLG, ale może ja coś powaliłem i mi nie wyszło.

Link to comment
Share on other sites

W recepturze uwzględniłem spadek wydajności. Poza tym, nie wiem czy zauważyłeś, jest sporo ekstraktu słodowego. Wędzonej śliwki nie chcę dawać, może innym razem, bo właśnie wiem, że wędzonka ze śliwki może przykryć resztę piwa. Dlatego zdecydowałem się na suszoną, żeby śliwkę uzyskać, ale bez wędzonki.

Link to comment
Share on other sites

Muszę dzisiaj zamówić surowce, a że generalnie głosów sprzeciwu nie ma, chyba, że jeszcze nadejdą, więc zamawiam mniej więcej to, co z pierwszego postu (karmele po pół kilko i w rezerwie ciut więcej palonego). Co do śliwki to się jeszcze zobaczy. Warzenie najpóźniej w piątek.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zakładałem niższą niż zwykle wydajność, a wyszło 23 litry i 25,5 blg. Przedłużyłem zacieranie do dwóch godzin i być może dzięki temu udało się wycisnąć ze słodu taki balling. Piwo od tygodnia fermentuje w 8°C. Korzystałem trochę z receptury Anteksa, także dziękuję i pozdrawiam ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Cześć!

 

I jak wyszło beczkowanie?

Też planuję porter w beczkę ale nie wiem na jakim etapie (na cichą, po lagerowaniu, etc.).

 

Pzdr!

Tomek

 

 

 

 

W dniu 15.01.2018 o 13:13, kamilg20 napisał:

Witajcie. Za kilka dni chciałbym uwarzyć piwo jak w temacie, na świeżej gęstwie W-34/70 po pilsie. Proszę o uwagi do receptury piwowarów, którzy mają już jakieś doświadczenie z tym stylem.

 

Około 20 litrów, 24-25 blg, zasyp w kg:

 

5 - monachijski jasny

2 - pilzneński

0,4 - caramunich II

0,4 - caraaroma

0,2 - carafa III special (mam zapas sprzed miesiąca, więc chciałem wykorzystać)

0,1 - jęczmień palony

1,7 - ekstrakt słodowy ciemny (pod koniec chmielenia)

 

Chmiel na goryczkę ~ 50 IBU

Chciałbym dodać trochę suszonej śliwki, prawdopodobnie pod koniec chmielenia. Jaka ilość będzie odpowiednia by uzyskać lekką śliwkę w tle?

 

Wystudzoną brzeczkę nastawną wleję bezpośrednio na gęstwę do świeżo opróżnionego fermentora z pilsa.

 

Dodatkowo zamierzam część piwa wlać do małej dębowej beczki. Temat beczkowania piwa właśnie ogarniam i opracowuję wstępną koncepcję, ale na to mam jeszcze sporo czasu.

 

Edited by nogmot
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.