Jump to content

Pierwszy RIS - prośba o weryfikację


huhur

Recommended Posts

Cześć,

jak w temacie, robię pierwszego RIS'a a raczej próbuję i potrzebuję porady :)

 

Z góry zaznaczam, że mam gar 15L i warka będzie robiona na max 10L.

 

Słody:

- 4kg Viking Malt Pale Ale

- 0,25kg Viking Malt Czekoladowy Jasny

- 0,25kg Viking Malt Karmelowy 300

- 0,25kg Wiking Malt Jęczmień Prażony

 

To jest max ile słodu zmieszczę w garze, wg Beersmith'a ma to dać 23,9* Plato (BTW. wersja z Viking Malt bo taniej, a nie wiem czy dam radę z wydajnością).

Zacieranie na słodko 69* przez 60min później mash out 76* przez 10min.

 

Chmiele:

- Magnum 30g - 60min

- Mosaic 15g - 30min

- Mosaic 15g - 15min

 

Ok. 87 IBU wg programu

 

Drożdże:

Tutaj chcę użyć świeżej gęstwy po West Coast, US-05.

Tylko mam pytanie ile tego dać na 10 litrów?

 

Fermentacja:

- 14 dni burzliwej

- 30 dni cichej z płatkami z beczki po cognacu. Tak samo, ile tego dać? Z tego co kojarzę to 50g idzie na warkę 20L ale czy na pewno?

 

Wszelkie porady i sugestie chętnie przyjmę. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć,
jak w temacie, robię pierwszego RIS'a a raczej próbuję i potrzebuję porady 
 
Z góry zaznaczam, że mam gar 15L i warka będzie robiona na max 10L.
 
Słody:
- 4kg Viking Malt Pale Ale
- 0,25kg Viking Malt Czekoladowy Jasny
- 0,25kg Viking Malt Karmelowy 300
- 0,25kg Wiking Malt Jęczmień Prażony
 
To jest max ile słodu zmieszczę w garze, wg Beersmith'a ma to dać 23,9* Plato (BTW. wersja z Viking Malt bo taniej, a nie wiem czy dam radę z wydajnością).
Zacieranie na słodko 69* przez 60min później mash out 76* przez 10min.
 
Chmiele:
- Magnum 30g - 60min
- Mosaic 15g - 30min
- Mosaic 15g - 15min
 
Ok. 87 IBU wg programu
 
Drożdże:
Tutaj chcę użyć świeżej gęstwy po West Coast, US-05.
Tylko mam pytanie ile tego dać na 10 litrów?
 
Fermentacja:
- 14 dni burzliwej
- 30 dni cichej z płatkami z beczki po cognacu. Tak samo, ile tego dać? Z tego co kojarzę to 50g idzie na warkę 20L ale czy na pewno?
 
Wszelkie porady i sugestie chętnie przyjmę. 
 
 
Wydaje mi się, że garnek 15 l może być za mało przy zachowaniu stosunku wody do słodu jak 3:1. Wtedy lepiej zacierać w wiadrze.

Wysłane z mojego K4000_PRO przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Juliusz napisał:

Wydaje mi się, że garnek 15 l może być za mało przy zachowaniu stosunku wody do słodu jak 3:1. Wtedy lepiej zacierać w wiadrze.

 

Już tak zacierałem kilka razy, nie jest łatwo i ale da radę.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, huhur napisał:

 

Zacieranie na słodko 69* przez 60min później mash out 76* przez 10min.

 

Chmiele:

- Magnum 30g - 60min

- Mosaic 15g - 30min

- Mosaic 15g - 15min

 

Ok. 87 IBU wg programu

 

Drożdże:

Tutaj chcę użyć świeżej gęstwy po West Coast, US-05.

Tylko mam pytanie ile tego dać na 10 litrów?

 

Fermentacja:

- 14 dni burzliwej

- 30 dni cichej z płatkami z beczki po cognacu. Tak samo, ile tego dać? Z tego co kojarzę to 50g idzie na warkę 20L ale czy na pewno?

 

Wszelkie porady i sugestie chętnie przyjmę. 

 

 

1. Nie wiem czy jest sen zacierac na slodko, takie mocne piwa raczej zaciera sie na wytrawnie zeby nie byly za slodkie. 

2. Chcesz RIS'a chmielic na smak Moisaic'em? W jakim celu? 

3. Nie planuj czasu burzliwej fermentacji. 

4. Jesli to twoj pierwszy RIS, zastanow sie czy jest sens dodawac platki. (Albo podziel warke na pol i do polowy dodaj, a do polowy nie.) 

5. Do drozdzy masz kalkulator, ktory ktos juz zalinkowa. 

Edited by Lasek
Dodalem punkty 3, 4 i 5.
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Lasek napisał:

1. Nie wiem czy jest sen zacierac na slodko, takie mocne piwa raczej zaciera sie na wytrawnie zeby nie byly za slodkie. 

2. Chcesz RIS'a chmielic na smak Moisaic'em? W jakim celu? 

Chciałem się trochę odnieść do receptury Aresa: 

Sugerujesz w takim razie mniejszą temp?

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, huhur napisał:

Chciałem się trochę odnieść do receptury Aresa: 

Sugerujesz w takim razie mniejszą temp?

Ok, ze zwycieska receptura nie bede dyskutowal, za cienki na to jestem. 

 

Jak bym robil po swojemu to zacieralbym w 64 stopniach i dal cos brytyjskiego zamiast mosaica. 

Amerykanskie chmiele zupelnie nie graja mi z ciemnymi piwami, ale to prywatne odczucie. 

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, Lasek napisał:

Amerykanskie chmiele zupelnie nie graja mi z ciemnymi piwami, ale to prywatne odczucie. 

Sądzę, że to bardzo subiektywna opinia, a rzeczywisty powód, dla którego chmielenie na aromat mocnych ciemnych piw, np. RISów jest mniej sensowne to po prostu czas leżakowania takiego RISa.

Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, Lasek napisał:

..., za cienki na to jestem. 

 

Ale masz większe doświadczenie ode mnie i warzyłeś RISa :)

Ja ani nie mam tylu warek ani RISa na koncie.

Co do chmielu to kolega kamilg20 ma chyba rację, że aromat i tak uleci, a piwko poleżeć będzie musiało.

Bardziej jestem ciekaw samej proporcji słodów np.

Z Mrmalty wychodzi mi ok. 88 ml gęstwy.

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, kamilg20 napisał:

Sądzę, że to bardzo subiektywna opinia, a rzeczywisty powód, dla którego chmielenie na aromat mocnych ciemnych piw, np. RISów jest mniej sensowne to po prostu czas leżakowania takiego RISa.

Pewnie ze subiektywna, nie twierdze inaczej :D 

Mi chodzi o wszystkie ciemne piwa, nie tylko RISa. Nie lubie black ipa ani stoutow i porterow z amerykanskimi chmielami. 

Poprostu nawet bardzo lekka palonosc nie pasuje mi z tymi aromatami. 

32 minuty temu, huhur napisał:

Ale masz większe doświadczenie ode mnie i warzyłeś RISa :)

Ja ani nie mam tylu warek ani RISa na koncie.

Co do chmielu to kolega kamilg20 ma chyba rację, że aromat i tak uleci, a piwko poleżeć będzie musiało.

Bardziej jestem ciekaw samej proporcji słodów np.

Z Mrmalty wychodzi mi ok. 88 ml gęstwy.

To bylo tak dawano, ze juz nie pamietam :P

Jak sie zastanowie to mysle ze temperatura zacierania 64 czy 67 nic nie zmieni przy tak mocnym piwie.

Finalne odfermentowanie bedzie zalezalo od ilosci i kondycji drozdzy, dobrego natlenienia i odpowiedniego sterowania temperatura fermentacji. 

 

Co do proporcji to wydaja sie spoko, ja przymierzam sie do RISa na zasypie:

5 kg pale

4 kg monachijski 1

0,3 kg carafy III special

0,3 kg czekalodowego zytniego

0,3 kg czekoladowego pszenicznego

 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, huhur napisał:

Rozumiem, że Twój zasyp jest na 20L?

 

A co myślicie z tym płatkami? Ile ich dac na cichą?

17 /18 litrow.

Powatarzam, to co juz wczesniej pisalem odpusc platki w pierwszym RISie albo podziel warke na pol i dodaj do polowy. 

Ja rozumiem ambicje, ale malo sie w ten sposob nauczysz. 

 

Link to comment
Share on other sites

Widzisz, nie zauważyłem Twojej odpowiedzi, chyba tak zrobię, jako że to mała warka to część zleję do mniejszego pojemnika i tam dosypię trochę płatków. Burzliwej wiem, nie planować, ale przynajmniej myślę, że z dwa tygodnie. Nie zależy mi tutaj na czasie bo to piwko ma dojrzeć, mam tyle innych jeszcze do opicia, że spokojnie dam radę :)

Link to comment
Share on other sites

Popieram kolegę Laska. Sam warzę w piątek swojego pierwszego mocarza powyżej 20 blg i planuję połowę tradycyjnie, a połowę w beczkę dębową (na leżak).

Edited by kamilg20
Link to comment
Share on other sites

46 minut temu, Jasiu napisał:

Nie, od razu.

Mógłbyś mi wyjaśnić zależność? Bo nigdzie nie moge znaleźć. Część daje od początku, część podczas mash out'a.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.