PiwowarPiotr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Cześć Pod koniec grudnia uwarzyłem Milk Stouta. Mam jednak problem z fermentacją. Piwo odfermentowało mi z 19 do 12 BLG. Zasyp: Pale ale 3,6 kgPszeniczny jasny 0,5 kgKarmelowy jasny 0,7 kgPłatki owsiane 0,8 kgJęczmień palony 0,35 kgCzekoladowy 0,2 kgLaktoza 1 kg Zacieranie: 60' w 68°Wygrzew Chmielenie: Marynka 25 g - od 0'Lubelski 25 g - od 40' Drożdże: S-04 Po chmieleniu uzyskałem 18 l o BLG 19. Fermentacja burzliwa: 7 dni w temperaturze 18°CPo burzliwej BLG 12.Fermentacja cicha: 10 dni w temperaturze 18°CPo cichej BLG dalej 12. Co według Was zrobiłem źle i co teraz powinienem zrobić? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zlanie na cichą, mała ilość drożdży, słabe napowietrzenie brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 17 minut temu, PiwowarPiotr napisał: Fermentacja burzliwa: 7 dni Przestało fermentować w te 7dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwowarPiotr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Przestało bulgać po 7 dniachWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 ile tych drożdży? jedna paczka mało do 19 BlG.... chyba że był porządny starter...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Czym robiłeś pomiar? Czy owy przyrząd jest sprawny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwowarPiotr Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Drożdży jedna paczka, wcześniej uwodnione.Pomiar dokonałem balingomierzem - sprawny Tylko co teraz zrobić? Napowietrzyć porządnie i zadać nowych drożdży?Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Przede wszystkim zapamiętaj, że to nie Ty decydujesz kiedy kończy się fermentacja, tylko fermentacja o tym decyduje. Nie przelewaj na cichą po zakładanym czasie, tylko jeśli BLG nie spadło przez 3 dni.Co do rozruszania fermentu na nowo - nie wypowiadam się, nie wiem. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 1 godzinę temu, PiwowarPiotr napisał: Drożdży jedna paczka, wcześniej uwodnione. Pomiar dokonałem balingomierzem - sprawny Tylko co teraz zrobić? Napowietrzyć porządnie i zadać nowych drożdży? 1. Ogrzej do 20-25 2. Dolej syropu cukrowego 3. Dodaj świeże zrehydatyzowane drożdże (1,5 - 2 paczki) lub starter 4. Zamknij fermentor 5. Mocno wymieszaj 6. Poczekaj aż zaczną pracować 7. Obniż temp. do właściwej temp fermentacji dla tego szczepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Stawiałem że mierzyłeś refraktometrem, ale jeśli nie to problem leży po stronie drożdży. Ekstrakt początkowy bez laktozy to 14°Blg - 14,5°Blg. Po odjęciu laktozy z ekstraktu końcowego wchodzi ok. 7°Blg. Nie jest to aż taki zły wyniki, ale wciąż wydaje się za wysoko. Przy 18l brzeczki ilość drożdży była poprawna. Zacierałeś dość wysoko i wystarczył błąd +2°C aby zmienić proporcje cukrów fermentowalnych, o ile taki był. Jeżeli nie było takiego błędu to nie ma tematu, ale do tego już raczej nie dojdziesz. Na początek przenieś do cieplejszego 20-24°C (zależy czym dysponujesz), może ruszą. Tak potrzymaj co najmniej tydzień, obserwuj czy coś nie rusza, albo lepiej zapomnij o tym. Po tygodniu lub dłużej wszystko ładnie zdezynfekuj i zrób pomiar. Jeżeli nic nie zeszło to dodaj nowych drożdży, najlepiej zdrowa gęstwa. Jak nie masz dostępu do gęstwy to uwodnij kolejne i zadaj. Na pewno na tym etapie nie napowietrzaj. Ja bym sobie również odpuścił dodawanie cukru oraz mocne mieszanie z wypowiedzi kolegi wyżej. Duże obniżenie temperatury podczas fermentacji może skutkować uśpieniem drożdży i ponownym problemem, dla tego zostaw to piwo w temp. w jakiej będzie stać czyi te 20-24°C. edit. Za wcześnie lub nie potrzebnie przelewałeś na cichą. Nie dałeś dojeść reszek drożdżom. Następnym razem zostaw w jednym fermentorze 2tyg+, i ewentualnie przelewaj. Przy tym piwie mogłeś trzymać w jednym fermentorze miesiąc, a później przelać od razu do butelkowania. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 4 godziny temu, Kujawianin napisał: Ogrzej do 20-25 Sprawdzałeś co zrobią S-04 w takich temperaturach? Bo z mojego doświadczenia wynika, że nic dobrego. Zresztą cała ta "procedura ratownicza" wydaje mi się bez sensu. Wracając do tematu to @PiwowarPiotr zbyt wcześnie zabrałeś piwo znad drożdży, S-04 szybko startują i długo kończą. W recepturze masz dużo karmeli i zacieranych na słodko wiec i za nisko to piwo nie zejdzie. Ja bym podniósł temperaturę i poczekał cierpliwie z tydzień, sprawdził czy blg się zmienia i wtedy decydował co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) 8 minut temu, Mibor napisał: Sprawdzałeś co zrobią S-04 w takich temperaturach? Bo z mojego doświadczenia wynika, że nic dobrego. Zresztą cała ta "procedura ratownicza" wydaje mi się bez sensu. Drożdże są bardziej aktywne w wyższych temp. Zapewnienie im takiego środowiska daje większe szanse na to że podejmą się pracy. Fermentacje właściwą polecałbym w niższej. Oczywiście szybki skok o ponad 5-7°C może spowodować że się zatrzymają ale tak czy siak trzeba przenieść w zimniejsze miejsce by temp nie wymknęła się spod kontroli jak już ruszą. Większość cukrów już została przefermentowana więc przefermentowanie reszty w wyższej temp. nie powinno znacząco wpłynąć na piwo, a na pewno zagwarantuje lepsze dofermentowanie piwa. Myślę że już lepiej mieć trochę więcej estrów niż zrobić granaty. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Kujawianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 25 minut temu, Kujawianin napisał: Większość cukrów już została przefermentowana więc przefermentowanie reszty w wyższej temp. nie powinno znacząco wpłynąć na piwo Teoretycznie cukrów fermentowanych została mniej więcej połowa połowa. Radzisz, żeby dodać syropu cukrowego i nawet 2 paczki drożdzy w temp. 20- 25 - przy takiej ilości drożdży i łatwo dostępnego cukru z syropu S-04 prawdopodobnie ruszą bardzo gwałtownie co da mocny rozpuszczalnik. JA bym dał szansę tym drożdżom które są już w piwie i cierpliwie czekał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 30 minut temu, Mibor napisał: Sprawdzałeś co zrobią S-04 w takich temperaturach? Bo z mojego doświadczenia wynika, że nic dobrego. Zresztą cała ta "procedura ratownicza" wydaje mi się bez sensu. Tak, tylko nie zauważyłeś że te drożdże wyjadły co najlepsze i teraz zostały tylko resztkowe cukry. Trzymanie w wysokich temperaturach na początku grozi złymi aromatami i złymi produktami ubocznymi fermentacji, ale teraz to już nie ma większego znaczenia, przy czym trzeba piwo uratować a nie wylać w kanał. 3 minuty temu, Mibor napisał: Teoretycznie cukrów fermentowanych została mniej więcej połowa połowa. Przy tym zacieraniu została maksymalnie 1/3 - 1/4 cukrów fermentowalnych. Nie odliczasz od całego ekstraktu laktozy, a S-04 nigdy do 0 Ci nie zejdą. Czyli 3-4°Blg to max co jeszcze mogą zrobić (o ile mogą tyle zrobić) szkoda że nie da się ich zapytać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) 11 minut temu, Mibor napisał: Teoretycznie cukrów fermentowanych została mniej więcej połowa połowa Prawda, jak policzył kolega wyżej fermentowalnych jest około 7°Blg ale S-04 przy takim początkowym raczej mniej niż do 4°Blg nie dojadą. Więc do przerobienia miałyby 3°Blg a to nie jest aż tak dużo a na granaty wystarczy. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Kujawianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 1 minutę temu, dzeju napisał: Tak, tylko nie zauważyłeś że te drożdże Chodziło konkretnie o procedurę @Kujawianinz dodaniem łatwo dostępnego cukru i nowych drożdży w dużej ilości. 3 minuty temu, dzeju napisał: Przy tym zacieraniu została maksymalnie 1/3 - 1/4 cukrów fermentowalnych Dlatego napisałem teoretycznie 1 minutę temu, Kujawianin napisał: Prawda, jak policzył kolega wyżej fermentowalnych jest około 7°Blg ale S-04 przy takim początkowym raczej mniej niż do 4°Blg nie dojadą. Więc do przerobienia miałyby 3°Blg a to nie jest aż tak dużo. Zależy ile doda cukru z syropem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dla tego kolego @PiwowarPiotr olej dodawanie cukru, bo to nic nie wniesie. Zajmij się drożdżami i temperaturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwowarPiotr Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. Podniosę temperaturę i sprawdzę za tydzień czy coś się zmieniło.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się