Pierre Celis Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Czy ktoś spodziewa się kameralnego, wręcz zacisznego browarku, który położony jest w samym sercu przemysłowego Górnego Śląska? Niekoniecznie. Tymczasem w budynku dawnej społemowskiej piekarni położonej w działkowo-leśnej części dzielnicy Godula powstał prawdziwy rodzinny browar. Agnieszka i Rafał Skórka skromnie (lub realistycznie) oszacowali swoje doświadczenia w piwowarstwie i do współpracy zaprosili Zenona Makułę, Daniela Lempke oraz dobrze znanego w środowisku piwowarów domowych Jacka Kocurka. Sprzęt jest charakterystyczny dla większości rzemieślników – warzelnia ma wybicie 10 hl, do tego pięć tanków po 20 hl. Większość produkcji idzie w butelki, które rozlewane są za pomocą karuzeli, a następnie są pasteryzowane zanurzeniowo. Na szczęście problemów z takim sposobem utrwalania tu nie ma – butelkowa pszenica smakowała świetnie! Alternatywa to jeden z nielicznych polskich rzemieślników, który ma możliwość utworzenia pokaźnego przybrowarnianego ogródka i tym samym może zbliżyć się do klimatu niedalekich Czech, gdzie w takich miejscach nie brakuje lokalnych piwoszy. Zamiar ten ma ziścić się już w nadchodzącym sezonie letnim, oby tylko frekwencja dopisywała. Póki co w browarze działa sklepik, choć degustacja na miejscu możliwa jest wyłącznie podczas specjalnych oprowadzeń po browarze albo w trakcie takich wizyt jak nasza (w której uczestniczyli Marusia i Slav z Warsztatu Piwowarskiego plus ekipa bbizu). Nie ukrywam, że tego dnia byłem zmęczony po uprzedniej wizycie z Zapanbracie i raczyłem się wyłącznie piwem jasnym. Spróbowałem Pale Ale z trawą cytrynową oraz rzeczonej Pszenicy. Obydwa były smaczne i szybko postawiły mnie na nogi. Takiego mocnego stanięcia na nogi, szczególnie w lokalnym środowisku, życzyć warto również Alternatywie! Browar Śląski Alternatywa, Ruda Śląska, Tylna 17 www.browar-alternatywa.pl View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Super sprawa ale jak w ogródku cena za piwo z kega będzie jak z butelki (czyt 8 zł)to nie wróżę wielkiego utargu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się