Jump to content

Recommended Posts

Cześć popełniłem jakiś czas temu piwo wg. poniższej receptury:

Warka 16 litrów

Fawcett Maris Otter 2kg

Biscuit Castle 0,5kg

Płatki owsiane 0,5kg

 

Zacieranie ok. 66^ 80minut

Gotowanie 60 minut

Tomahawk 20g 30 minut

Tomahawk 20g 15 minut

Tomahawk 10g po wyłączeniu palnika

 

Na zimno (3dni w ok. 14-16 stopniach)

Citra 20g

Cascade 25g

 

Wg. Brewness IBU to 58 ale w efekcie finalnym goryczka była wydaje się niższa (bądź zasyp ją zniwelował).

Drożdże to były suchary US05, zadane w 17 stopniach, w tej temperaturze trzymane ok 5 dni, jak piana zaczęła opadać to przeniosłem do 20 stopni na jeszcze kilka dni.

Odfermentowało ostatecznie do 2blg.

 

Piwo w mojej opinii wyszło bardzo dobre, moim celem było użycie na maxa ciasteczkowych słodów aby sprawdzić czy da się zrobić fajnego east coasta bez karmelowych posmaków no i udało się.

Było bardzo gładkie, zaskakująco pełne jak na bailing oraz miało świetny ciasteczkowy finisz, który z goryczką mega współgrał. Aromat cytrusowy + po ogrzaniu fajna żywica.

Tak jak napisałem było bardzo dobre ale uważam, że może być jeszcze lepsze - uważam, że aromat mógłby być bardziej cytrusowy dlatego proszę o poradę, czy ilość chmielu była za niska?

Nie modyfikowałem wody tylko korzystałem z mineralki Saguaro (6litrowe baniaki), nie dodawałem też żadnego kwasu więc może w tym leży klucz do tego aby było świetne?

Profil wody:

Wapń - 76

Magnez - 35

Sód - 8

Potas - 3

Wodorowęglany 279

Siarczany 95

Chlorki 17

Fluorki 0,3

 

Póki co jestem kompletnie zielony w tych sprawach, co byście poradzili dodać aby wzmocnić aromat chmielu?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Cześć popełniłem jakiś czas temu piwo wg. poniższej receptury:
Warka 16 litrów
Fawcett Maris Otter 2kg
Biscuit Castle 0,5kg
Płatki owsiane 0,5kg
 
Zacieranie ok. 66^ 80minut
Gotowanie 60 minut
Tomahawk 20g 30 minut
Tomahawk 20g 15 minut
Tomahawk 10g po wyłączeniu palnika
 
Na zimno (3dni w ok. 14-16 stopniach)
Citra 20g
Cascade 25g
 
Wg. Brewness IBU to 58 ale w efekcie finalnym goryczka była wydaje się niższa (bądź zasyp ją zniwelował).
Drożdże to były suchary US05, zadane w 17 stopniach, w tej temperaturze trzymane ok 5 dni, jak piana zaczęła opadać to przeniosłem do 20 stopni na jeszcze kilka dni.
Odfermentowało ostatecznie do 2blg.
 
Piwo w mojej opinii wyszło bardzo dobre, moim celem było użycie na maxa ciasteczkowych słodów aby sprawdzić czy da się zrobić fajnego east coasta bez karmelowych posmaków no i udało się.
Było bardzo gładkie, zaskakująco pełne jak na bailing oraz miało świetny ciasteczkowy finisz, który z goryczką mega współgrał. Aromat cytrusowy + po ogrzaniu fajna żywica.
Tak jak napisałem było bardzo dobre ale uważam, że może być jeszcze lepsze - uważam, że aromat mógłby być bardziej cytrusowy dlatego proszę o poradę, czy ilość chmielu była za niska?
Nie modyfikowałem wody tylko korzystałem z mineralki Saguaro (6litrowe baniaki), nie dodawałem też żadnego kwasu więc może w tym leży klucz do tego aby było świetne?
Profil wody:
Wapń - 76
Magnez - 35
Sód - 8
Potas - 3
Wodorowęglany 279
Siarczany 95
Chlorki 17
Fluorki 0,3
 
Póki co jestem kompletnie zielony w tych sprawach, co byście poradzili dodać aby wzmocnić aromat chmielu?
Jak chcesz więcej aromatu cytrusowego to na 16 l wrzuć przynajmniej 70g chmielu na cichą, jak w smaku to trochę citry po wyłączeniu palnika. Co do profilu wody to wydaje się że ma dobre proporcje chlorkow do siarczkow - i to powinno działać na podkreślenie chmiel. Tak mi się wydaje..

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
W dniu 18.01.2018 o 11:13, majlosz napisał:

Póki co jestem kompletnie zielony w tych sprawach, co byście poradzili dodać aby wzmocnić aromat chmielu?

 

Świeży chmiel na zimno (w piwach "z resztek" z tą świeżością różnie bywa), więcej chmielu na zimno.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 14.12.2018 o 22:13, dirk gently napisał:

 

Świeży chmiel na zimno (w piwach "z resztek" z tą świeżością różnie bywa), więcej chmielu na zimno.

Złota łopata dla Ciebie :)

Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, dirk gently napisał:

 

 

Nie wiem co to "Złota łopata" ale na wszelki wypadek się cieszę. 

Złota łopata za odkopanie wątku sprzed prawie roku ;)

Link to comment
Share on other sites

Ano widzisz, a ja myslałem że to chodzi o sypanie chmielu łopatą.

Wątek mi się wyświetlił jako nieprzeczytany, ale to pewnie dlatego że rzadko wchodzę na dział "receptury".

Także sorka i na zdrowie.

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, dirk gently napisał:

Ano widzisz, a ja myslałem że to chodzi o sypanie chmielu łopatą.

Wątek mi się wyświetlił jako nieprzeczytany, ale to pewnie dlatego że rzadko wchodzę na dział "receptury".

Także sorka i na zdrowie.

Luz :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.