majlosz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Cześć popełniłem jakiś czas temu piwo wg. poniższej receptury: Warka 16 litrów Fawcett Maris Otter 2kg Biscuit Castle 0,5kg Płatki owsiane 0,5kg Zacieranie ok. 66^ 80minut Gotowanie 60 minut Tomahawk 20g 30 minut Tomahawk 20g 15 minut Tomahawk 10g po wyłączeniu palnika Na zimno (3dni w ok. 14-16 stopniach) Citra 20g Cascade 25g Wg. Brewness IBU to 58 ale w efekcie finalnym goryczka była wydaje się niższa (bądź zasyp ją zniwelował). Drożdże to były suchary US05, zadane w 17 stopniach, w tej temperaturze trzymane ok 5 dni, jak piana zaczęła opadać to przeniosłem do 20 stopni na jeszcze kilka dni. Odfermentowało ostatecznie do 2blg. Piwo w mojej opinii wyszło bardzo dobre, moim celem było użycie na maxa ciasteczkowych słodów aby sprawdzić czy da się zrobić fajnego east coasta bez karmelowych posmaków no i udało się. Było bardzo gładkie, zaskakująco pełne jak na bailing oraz miało świetny ciasteczkowy finisz, który z goryczką mega współgrał. Aromat cytrusowy + po ogrzaniu fajna żywica. Tak jak napisałem było bardzo dobre ale uważam, że może być jeszcze lepsze - uważam, że aromat mógłby być bardziej cytrusowy dlatego proszę o poradę, czy ilość chmielu była za niska? Nie modyfikowałem wody tylko korzystałem z mineralki Saguaro (6litrowe baniaki), nie dodawałem też żadnego kwasu więc może w tym leży klucz do tego aby było świetne? Profil wody: Wapń - 76 Magnez - 35 Sód - 8 Potas - 3 Wodorowęglany 279 Siarczany 95 Chlorki 17 Fluorki 0,3 Póki co jestem kompletnie zielony w tych sprawach, co byście poradzili dodać aby wzmocnić aromat chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbsu Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Cześć popełniłem jakiś czas temu piwo wg. poniższej receptury: Warka 16 litrów Fawcett Maris Otter 2kg Biscuit Castle 0,5kg Płatki owsiane 0,5kg Zacieranie ok. 66^ 80minut Gotowanie 60 minut Tomahawk 20g 30 minut Tomahawk 20g 15 minut Tomahawk 10g po wyłączeniu palnika Na zimno (3dni w ok. 14-16 stopniach) Citra 20g Cascade 25g Wg. Brewness IBU to 58 ale w efekcie finalnym goryczka była wydaje się niższa (bądź zasyp ją zniwelował). Drożdże to były suchary US05, zadane w 17 stopniach, w tej temperaturze trzymane ok 5 dni, jak piana zaczęła opadać to przeniosłem do 20 stopni na jeszcze kilka dni. Odfermentowało ostatecznie do 2blg. Piwo w mojej opinii wyszło bardzo dobre, moim celem było użycie na maxa ciasteczkowych słodów aby sprawdzić czy da się zrobić fajnego east coasta bez karmelowych posmaków no i udało się. Było bardzo gładkie, zaskakująco pełne jak na bailing oraz miało świetny ciasteczkowy finisz, który z goryczką mega współgrał. Aromat cytrusowy + po ogrzaniu fajna żywica. Tak jak napisałem było bardzo dobre ale uważam, że może być jeszcze lepsze - uważam, że aromat mógłby być bardziej cytrusowy dlatego proszę o poradę, czy ilość chmielu była za niska? Nie modyfikowałem wody tylko korzystałem z mineralki Saguaro (6litrowe baniaki), nie dodawałem też żadnego kwasu więc może w tym leży klucz do tego aby było świetne? Profil wody: Wapń - 76 Magnez - 35 Sód - 8 Potas - 3 Wodorowęglany 279 Siarczany 95 Chlorki 17 Fluorki 0,3 Póki co jestem kompletnie zielony w tych sprawach, co byście poradzili dodać aby wzmocnić aromat chmielu?Jak chcesz więcej aromatu cytrusowego to na 16 l wrzuć przynajmniej 70g chmielu na cichą, jak w smaku to trochę citry po wyłączeniu palnika. Co do profilu wody to wydaje się że ma dobre proporcje chlorkow do siarczkow - i to powinno działać na podkreślenie chmiel. Tak mi się wydaje.. Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 W dniu 18.01.2018 o 11:13, majlosz napisał: Póki co jestem kompletnie zielony w tych sprawach, co byście poradzili dodać aby wzmocnić aromat chmielu? Świeży chmiel na zimno (w piwach "z resztek" z tą świeżością różnie bywa), więcej chmielu na zimno. majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 W dniu 14.12.2018 o 22:13, dirk gently napisał: Świeży chmiel na zimno (w piwach "z resztek" z tą świeżością różnie bywa), więcej chmielu na zimno. Złota łopata dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 W dniu 16.12.2018 o 14:13, majlosz napisał: Złota łopata dla Ciebie Nie wiem co to "Złota łopata" ale na wszelki wypadek się cieszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 40 minut temu, dirk gently napisał: Nie wiem co to "Złota łopata" ale na wszelki wypadek się cieszę. Złota łopata za odkopanie wątku sprzed prawie roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Ano widzisz, a ja myslałem że to chodzi o sypanie chmielu łopatą. Wątek mi się wyświetlił jako nieprzeczytany, ale to pewnie dlatego że rzadko wchodzę na dział "receptury". Także sorka i na zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 22 minuty temu, dirk gently napisał: Ano widzisz, a ja myslałem że to chodzi o sypanie chmielu łopatą. Wątek mi się wyświetlił jako nieprzeczytany, ale to pewnie dlatego że rzadko wchodzę na dział "receptury". Także sorka i na zdrowie. Luz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się