seevin Posted January 20, 2018 Share Posted January 20, 2018 (edited) Mam pytanie czy poniższy sposób pozwoli mi uzyskać odpowiednią ilość gęstwy do warki 16l porteru bałtyckiego o blg ok 22-24. Planuję zrobić 10L lagera stosując ekstrakt słodowy jasny w syropie 1,7 kg, do fermentacji użyję 1l startera z drożdży Munich Lager 2308. Co do tego piwa nie mam żadnych oczekiwań, traktuję je tylko jako etap konieczny do uzyskania gęstwy. Po ok 12 dniach fermentacji chciałbym zebrać gęstwę do porteru i od razu ją zadać - jeśli fermentacja lagera się jeszcze nie skończy, to zostawię to piwo na kilka kolejnych dni z resztą drożdży. Jakich innych drożdży mógłbym ewentualnie użyć, żeby zabezpieczyć się na wypadek delikatnego wzrostu temperatury w kolejnych tygodniach? Czy takie drożdże wpłyną negatywnie na piwo? Edited January 20, 2018 by seevin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now