Jump to content

Gęstwa do porteru bałtyckiego


Recommended Posts

Mam pytanie czy poniższy sposób pozwoli mi uzyskać odpowiednią ilość gęstwy do warki 16l porteru bałtyckiego o blg ok 22-24.

Planuję zrobić 10L lagera stosując ekstrakt słodowy jasny w syropie 1,7 kg, do fermentacji użyję 1l startera z drożdży Munich Lager 2308. Co do tego piwa nie mam żadnych oczekiwań, traktuję je tylko jako etap konieczny do uzyskania gęstwy. Po ok 12 dniach fermentacji chciałbym zebrać gęstwę do porteru i od razu ją zadać - jeśli fermentacja lagera się jeszcze nie skończy, to zostawię to piwo na kilka kolejnych dni z resztą drożdży.

Jakich innych drożdży mógłbym ewentualnie użyć, żeby zabezpieczyć się na wypadek delikatnego wzrostu temperatury w kolejnych tygodniach? Czy takie drożdże wpłyną negatywnie na piwo?

Edited by seevin
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.