seevin Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Mam pytanie czy poniższy sposób pozwoli mi uzyskać odpowiednią ilość gęstwy do warki 16l porteru bałtyckiego o blg ok 22-24. Planuję zrobić 10L lagera stosując ekstrakt słodowy jasny w syropie 1,7 kg, do fermentacji użyję 1l startera z drożdży Munich Lager 2308. Co do tego piwa nie mam żadnych oczekiwań, traktuję je tylko jako etap konieczny do uzyskania gęstwy. Po ok 12 dniach fermentacji chciałbym zebrać gęstwę do porteru i od razu ją zadać - jeśli fermentacja lagera się jeszcze nie skończy, to zostawię to piwo na kilka kolejnych dni z resztą drożdży. Jakich innych drożdży mógłbym ewentualnie użyć, żeby zabezpieczyć się na wypadek delikatnego wzrostu temperatury w kolejnych tygodniach? Czy takie drożdże wpłyną negatywnie na piwo? Edytowane 20 Stycznia 2018 przez seevin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się