Skocz do zawartości

Gęstwa do porteru bałtyckiego


seevin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy poniższy sposób pozwoli mi uzyskać odpowiednią ilość gęstwy do warki 16l porteru bałtyckiego o blg ok 22-24.

Planuję zrobić 10L lagera stosując ekstrakt słodowy jasny w syropie 1,7 kg, do fermentacji użyję 1l startera z drożdży Munich Lager 2308. Co do tego piwa nie mam żadnych oczekiwań, traktuję je tylko jako etap konieczny do uzyskania gęstwy. Po ok 12 dniach fermentacji chciałbym zebrać gęstwę do porteru i od razu ją zadać - jeśli fermentacja lagera się jeszcze nie skończy, to zostawię to piwo na kilka kolejnych dni z resztą drożdży.

Jakich innych drożdży mógłbym ewentualnie użyć, żeby zabezpieczyć się na wypadek delikatnego wzrostu temperatury w kolejnych tygodniach? Czy takie drożdże wpłyną negatywnie na piwo?

Edytowane przez seevin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.