zbyszek73 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 będziesz miał piwo jak ci się uda o smaku proszku do prania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 będziesz miał piwo jak ci się uda o smaku proszku do prania nawet tak nie mów, bo ja własnie montuję filtrator do gara z bębna pralki automatycznej, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 taką pralkę ciężko domyć żeby nie pozostał posmak proszku do prania ale życzę powodzenia i wcale nie życzę źle. POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Mnie też.Kup za setkę keg z nierdzewki a za drugą taboret i masz sprzęt na lata. Jeśli kupisz garnek, poobija CI się, przypali i znów wydatek na nowy, a tak wszystko gra. Tylko taki taboret gazowy do kuchni (w mieszkaniu) nie bardzo się nadaje. Gdzie go postawić... a do tego trzeba jeszcze butle gazową i ekonomicznie coraz mniej się opłaca. Myślałem jednak nad kegiem 30l i pewnym rozwiązaniem chłodzenia. Mianowicie na obwodzie (na zewnątrz)kega przyspawana została by rurka służąca do chłodzenia. Co myślicie o takim rozwiązaniu? A jak by sobie wy-spawać taki garnek z kwasówki? Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez LeoxxX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 jak już to nie rurka a płaszcz, a po co komplikować sobie życie z jakaś rurka na zewnątrz jeśli można użyć chłodnicy zanurzeniowej? I robota ta sama co ze spiralą i nie trzeba jej wspawac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 jak już to nie rurka a płaszcz, a po co komplikować sobie życie z jakaś rurka na zewnątrz jeśli można użyć chłodnicy zanurzeniowej? I robota ta sama co ze spiralą i nie trzeba jej wspawac Nie komplikować tylko ułatwiać sobie życie. Chłodnica zabiera kolejne misce a taki zintegrowany system nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 jak już to nie rurka a płaszcz' date=' a po co komplikować sobie życie z jakaś rurka na zewnątrz jeśli można użyć chłodnicy zanurzeniowej? I robota ta sama co ze spiralą i nie trzeba jej wspawac [/quote']Nie komplikować tylko ułatwiać sobie życie. Chłodnica zabiera kolejne misce a taki zintegrowany system nie raczej wspawanie komplikuje :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 na czas przechowywania możesz trzymać chłodnice w garze. a chłodzenie spiralą, na zewnątrz będzie bardzo nieefektywne. Jeśli chciałbyś mieć taki zintegrowany system, to żeby to miało ręce i nogi, to polecałbym płaszcz zewnętrzny, i mieszadło. I używać go jako kotła zaciernego i warzelnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Nie wiem czy nieefektywne podpatrzyłem takie rozwiązanie w pewnym zakładzie gdzie nie pamiętam co było chłodzone. Tylko jak taki płaszcz zrobić i to chyba jest bardziej skomplikowane ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 nie za bardzo się znam na spawaniu (niestety) ale chyba można zrobić walec większej średnicy i dwa okręgi przecięte na pół od góry i od dołu. No 2 króćce na węże, na dole na zimną, na ciepła na górze z drugiej strony. W opcji spirala na zewnątrz jest bardzo mała powierzchnia, wymiany ciepła, w porównaniu do chłodnicy zanurzeniowej. Dodatkowo w chłodnicy zanurzeniowej pojawiają się ruchy konwekcyjne które powodują lepsze mieszanie w garnku a co za tym idzie lepszą wymianę ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Tylko taki taboret gazowy do kuchni (w mieszkaniu) nie bardzo się nadaje. Gdzie go postawić... a do tego trzeba jeszcze butle gazową i ekonomicznie coraz mniej się opłaca. Myślałem jednak nad kegiem 30l i pewnym rozwiązaniem chłodzenia. Mianowicie na obwodzie (na zewnątrz)kega przyspawana została by rurka służąca do chłodzenia. Co myślicie o takim rozwiązaniu? A jak by sobie wy-spawać taki garnek z kwasówki? Kolego, po co sobie komplikujesz życie? Zamiast kombinować nad skomplikowaną instalacją browarniczą zacznij warzyć z brew-kitów. Wystarczy ci wtedy zwykły garnek 10-cio litrowy, a jak skosztujesz własnego piwa i zasmakujesz w jego smaku, to żadne wydatki nie będą Ci przeszkodą. Zacieranie jest fantastyczną formą pozyskiwania własnego piwa , ale każde piwo wyprodukowane własnoręcznie jest wielką frajdą. A jeżeli już wiesz, że warzenie piwa to jest to,co Cię wciągnie, to kup sobie garnek 30 l. za 160zł, do tego chłodnicę za 175 zł i masz gotowy browar. Na początek możesz nawet zrezygnować z chłodnicy (odradzam) i warzyć wspaniałe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) Jak już ktoś to ładnie podsumował, jako kucharz(amator) nie chciałbym się bawić w zupki chińskie Wydatki nie są specjalnie przeszkodą. Chłodnica też nie problem. Pomyślałem jedynie nad zintegrowaniem systemu. Edytowane 8 Kwietnia 2010 przez LeoxxX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jak już ktoś to ładnie podsumował, jako kucharz(amator) nie chciałbym się bawić w zupki chińskie Wydatki nie są specjalnie przeszkodą. Chłodnica też nie problem. Pomyślałem jedynie nad zintegrowaniem systemu. he skoro wydatki to nie problem, to po co adaptować pralkę jak można braumeistera kupić. 2 hl wybicia to jest coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jak już ktoś to ładnie podsumował' date=' jako kucharz(amator) nie chciałbym się bawić w zupki chińskie Wydatki nie są specjalnie przeszkodą. Chłodnica też nie problem. Pomyślałem jedynie nad zintegrowaniem systemu.[/quote'] he skoro wydatki to nie problem, to po co adaptować pralkę jak można braumeistera kupić. 2 hl wybicia to jest coś. w 2hl to nawet nie che mi się bawić, kupie sobie jakiś średni browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Przeczytałem że na Allegro można kupić kega 50 l za 100 zł.Obserwuje aukcje i cena w granicach 130/150 zł taniej nie ma.Szkoda bo za 100 to bym kupił dwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się