pejot Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Witam wszystkich serdecznie. Zrobiłem dopiero 3 warki, więc mój apetyt na wiedzę jest niespożyty. Pozwolę sobie zatem zadać parę pytań. Ale nie wszystkie na raz. Jak wielki wpływ ma dla warzenia dokładne, bądź nie, odfiltrowanie zacieru? Dlaczego tak istotne jest uzyskanie klarowności? Przy zacieraniu pszenicznego (filtracja to była zmora), nie bardzo interesowała mnie klarowność - pszeniczne z definicji jest mętne. Przy zacieraniu irish red ale, i korzystając z filtratora z oplotu, wszystko stało się tak szybko, że nawet nie zwróciłem uwagi na przejrzystość brzeczki. Zwróciłem co prawda pierwsze 5 litrów do ponownej filtracji, ale potem, przy wysładzaniu, mało rezolutnie zamieszałem w mycie łychą... żeby szybciej było. Jeśli mało klarowna brzeczka ma późniejsze konsekwencje jedynie wizualne, to dla mnie nie problem, ale jeśli resztki słodów wpływają jakoś na przyszły smak podczas chmielenia to już gorzej... Co na to bardziej doświadczeni piwowarzy? Czy naprawdę aż tak istotne jest precyzyjne odfiltrowanie? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Hej! Dokładne odfiltrowanie ma na celu również zwiększenie wydajności (wysładzanie). Wypłukujemy słody aby wydostać z nich jak najwięcej ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Poczytaj ten artykuł: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Hej!Dokładne odfiltrowanie ma na celu również zwiększenie wydajności (wysładzanie). Wypłukujemy słody aby wydostać z nich jak najwięcej ekstraktu. chyba nie chodzi o odfiltrowanie w tym znaczeniu a raczej o przedostawanie sie do brzeczki cząstek młóta @pejot ja nigdy dokładnie nie filtruję, a juz na pewno nie tak, żeby leciało jakoś szczególnie klarowne. Jak dotąd mówiąc prosto nie zauważyłem, że powoduje to negatywne skutki. Dodatkowo stoję na stanowisku, że poprawia to uzyskanie przełomu. Brzeczka jeśli na się wyklarować, zrobi to w fermentorze. Wszystko opadnie na dno. JEdyny minus to zanieczyszczona dosć mocno gęstwa po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Jeśli mało klarowna brzeczka ma późniejsze konsekwencje jedynie wizualne, to dla mnie nie problem, ale jeśli resztki słodów wpływają jakoś na przyszły smak podczas chmielenia to już gorzej... Noonan pisze, że może to spowodować smaki ściągające w piwie, zapewne z rozgotowanych drobinek łuski. Bramford z kolei mówi, że najgorsze świństwo to lipidy i silikaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Jak długo trzeba filtrować aby uzyskać w miarę klarowne piwo? Normalnie po przelaniu młóta czekam jakieś 30min, pózniej zwracam całość do baniaka i tak 2-3 razy, jednak piwo jest mętne, ponoć na cichej ma to wszystko się zdredukować. Dzisiaj spojarzałem na "pilsa" i jest dosyć mętne, po 7 dniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Nie liczy sie czas a sposób filtracji. A po 7 dniach to jeszcze drożdże zmętniają piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Jak długo trzeba filtrować aby uzyskać w miarę klarowne piwo? Normalnie po przelaniu młóta czekam jakieś 30min, pózniej zwracam całość do baniaka i tak 2-3 razy Całóść?? Wystarczy 2-3litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Nie liczy sie czas a sposób filtracji. A po 7 dniach to jeszcze drożdże zmętniają piwo. A co dalej po 7 dniach? czekać aż się ładnie wykalruje? Całóść?? Wystarczy 2-3litry. Miałem na myśli to co przefiltruję czyli te 2-3l (ale nie wszystko) Rozumiem że tak ma być poprostu i po filtracji będzie mętne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Kiedy trwa jeszce fermentacja burzliwa, drożdże pracują, cała powierzchnia piwa cały czas miesza się. & dni to dobry czas dla zakończenia fermemtacji, chyba, że to fermentacja dolna to trochę to potrwa. Póxniej możesz zlać piwo znad wytworzonego osadu i czekać az samo się wyklaruje. JEsli samo nie bedzie się chciało, poczytaj na forum o klarownaiu żelatyną itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Piwo jest dolnej fermentacji "pils" z HB, piwo narazie stoi w piwnicy 8 dzień w temp. 15-16 st. Czyli po dolnej fermetacji jak jest w przepisie kilka/kilkadziesiąt dni przelać na cichą? (cicha zalecana 10 dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Poczekaj spokojnie jeszcze z tydzień. Zaleca się , aby sprawdać wskazania cukromierza, zwykle to jest podstawa do podjęcia decyzji czy butelkować czy nie. JEśłi nie będzie ci przeszkadał osad drożdżowy na dnie butelki (od którego i tak, w mniejszej czy większej ilości, nie uciekniesz) możesz butelkować za jakieś 2 tygodnie. Wcześniej sprawdź ile °Blg wskazuje cukromierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się