krzysiekw3 Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Cześć. Mam w planach warzenie pilsa dość mocno nachmielonego (pewnie ponad widełki stylu :)). Oto receptura: pilzneński 5 kg plus monachijski (typ1) 1 kg zacierane 55'- 10 min, 62'- 20 min, 72'- 40 min. Chmielenie: Lunga 20g- 60 min Simcoe 20g- 60 min simcoe 20g- 30 min simcoe 40g- 10 min simcoe 20g- whirpool citra 50g- na zimno 3 dni na cichą Drożdże= gęstwa Brewferm Lager Co sądzicie o tej recepturze? Coś zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Zatarłbym trochę bardziej wytrawnie 62°C - 30 min, 72°C - 40min. Na goryczkę sama Iunga do zakładanego IBU, resztę bym rzucił na 10 min oraz na whirpool, albo wręcz hop stand 15 minut w 75°C. Czyli 50g simcoe na 10 minut, a 80g na hop stand. Aromat będzie bombowy, uwierz mi Pytanie tylko, w jaki sposób chłodzisz brzeczkę? Chłodnica, czy wanna/brodzik/kastra? Edytowane 1 Lutego 2018 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Chłodzę chłodnicą. Tej lungi dołożyć trochę czy zostawić 20g? Chciałem zatrzeć bardziej na słodko właśnie po to aby skontrować trochę goryczkę. Hop stand w 75' to rozumiem, że mam zatrzymać chłodzenie na 15 min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 20 minut temu, krzysiekw3 napisał: Chłodzę chłodnicą. Tej lungi dołożyć trochę czy zostawić 20g? Chciałem zatrzeć bardziej na słodko właśnie po to aby skontrować trochę goryczkę. Hop stand w 75' to rozumiem, że mam zatrzymać chłodzenie na 15 min? Dokladnie tak, chlodzisz do 75 stopni wrzucasz chmiele i czekasz 15 minut. A co do Iungi to policz sobie ile IBU da ci Simcoe na 10minut i dodaj Iungi w ilosci odpowiedniej do oczekiwanego IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Moja wersja miała 81 IBU, nie wiem czy nie za dużo. Po modyfikacjach wygląda to tak: Lunga 50g na 60min Simcoe 40g na 10 min Simcoe 60g hop stand w 75' na 15 min Citra 50g na zimno, na cichą 3 dni Wychodzi 74 IBU. Będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Godzinę temu, krzysiekw3 napisał: Moja wersja miała 81 IBU, nie wiem czy nie za dużo. Po modyfikacjach wygląda to tak: Lunga 50g na 60min Simcoe 40g na 10 min Simcoe 60g hop stand w 75' na 15 min Citra 50g na zimno, na cichą 3 dni Wychodzi 74 IBU. Będzie ok? W jakie blg celujesz? 74 ibu to mocna/bardzo mocna goryczka jesli mowimy o piwach do 15 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Blg wychodzi około 12. Wiem, że 74 ibu to trochę dużo ? ja lubię mocną goryczkę. Ale nie wiem właśnie czy nie będzie za mocna. Dlatego też chciałem bardziej na słodko zatrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Każdy musi dopasować poziom IBU do swoich preferencji, dla mnie na przykład 50 IBU w warce 12 blg jest ledwo do przełknięcia bardziej lubię mniej goryczkowe, lecz bardziej aromatyczne piwa Edytowane 7 Lutego 2018 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbsu Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 A jak planujesz leżakować? Ile czasu? Też bym chciał spróbować z amerykańskim lagerem i jedno co mnie trapi to czy po np miesięcznym leżakowaniu nie znikną aromaty chmielu z cichej. Daj znać co wyjdzie Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Uwarzone w sobotę. Zmniejszyłem jednak goryczkę na 50 IBU. Z leżakowaniem jeszcze nie wiem. Będzie na cichej długo leżakować i dopiero będę chmielił na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się