Skocz do zawartości

Amerykański Pils


krzysiekw3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam w planach warzenie pilsa dość mocno nachmielonego (pewnie ponad widełki stylu  :)). Oto receptura:

pilzneński 5 kg plus monachijski (typ1) 1 kg zacierane 55'- 10 min, 62'- 20 min, 72'- 40 min.

Chmielenie:

Lunga 20g- 60 min

Simcoe 20g- 60 min

simcoe 20g- 30 min

simcoe 40g- 10 min

simcoe 20g- whirpool

citra 50g- na zimno 3 dni na cichą

Drożdże= gęstwa Brewferm Lager

 

Co sądzicie o tej recepturze? Coś zmienić?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zatarłbym trochę bardziej wytrawnie 62°C - 30 min, 72°C - 40min.

Na goryczkę sama Iunga do zakładanego IBU, resztę bym rzucił na 10 min oraz na whirpool, albo wręcz hop stand 15 minut w 75°C. Czyli 50g simcoe na 10 minut, a 80g na hop stand.

Aromat będzie bombowy, uwierz mi ;)

 

Pytanie tylko, w jaki sposób chłodzisz brzeczkę? Chłodnica, czy wanna/brodzik/kastra?

Edytowane przez Versaar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłodzę chłodnicą. Tej lungi dołożyć trochę czy zostawić 20g? Chciałem zatrzeć bardziej na słodko właśnie po to aby skontrować trochę goryczkę. Hop stand w 75' to rozumiem, że mam zatrzymać chłodzenie na 15 min?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, krzysiekw3 napisał:

Chłodzę chłodnicą. Tej lungi dołożyć trochę czy zostawić 20g? Chciałem zatrzeć bardziej na słodko właśnie po to aby skontrować trochę goryczkę. Hop stand w 75' to rozumiem, że mam zatrzymać chłodzenie na 15 min?

Dokladnie tak, chlodzisz do 75 stopni wrzucasz chmiele i czekasz 15 minut.

A co do Iungi to policz sobie ile IBU da ci Simcoe na 10minut i dodaj Iungi w ilosci odpowiedniej do oczekiwanego IBU. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja wersja miała 81 IBU, nie wiem czy nie za dużo.

Po modyfikacjach wygląda to tak:

Lunga 50g na 60min

Simcoe 40g na 10 min

Simcoe 60g hop stand w 75' na 15 min

Citra 50g na zimno, na cichą 3 dni

Wychodzi 74 IBU. Będzie ok?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, krzysiekw3 napisał:

Moja wersja miała 81 IBU, nie wiem czy nie za dużo.

Po modyfikacjach wygląda to tak:

Lunga 50g na 60min

Simcoe 40g na 10 min

Simcoe 60g hop stand w 75' na 15 min

Citra 50g na zimno, na cichą 3 dni

Wychodzi 74 IBU. Będzie ok?

W jakie blg celujesz?  74 ibu to mocna/bardzo mocna goryczka jesli mowimy o piwach do 15 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy musi dopasować poziom IBU do swoich preferencji, dla mnie na przykład 50 IBU w warce 12 blg jest ledwo do przełknięcia ;) bardziej lubię mniej goryczkowe, lecz bardziej aromatyczne piwa ;)

Edytowane przez Versaar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak planujesz leżakować? Ile czasu? Też bym chciał spróbować z amerykańskim lagerem i jedno co mnie trapi to czy po np miesięcznym leżakowaniu nie znikną aromaty chmielu z cichej. Daj znać co wyjdzie

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.