Skocz do zawartości

BLG a areometr


Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, mateusz.lacki napisał:

brzeczka ma odfermentować np do 3 stopni Plato

Nie ma odfermentować do 3 plato, a do końca. Dla jednego piwa będzie to 10, a dla innego nawet -1 (minus jeden) plato. Minus jeden może być dlatego, ponieważ mierzymy tylko ekstrakt pozorny, a nie faktyczną zawartość cukrów resztkowych w piwie. 

 

3 godziny temu, mateusz.lacki napisał:

Konkretniej, to 25 stopni Plato odfermentowane do 3 będzie mieć więcej alkoholu, a tym samym mniejszą gęstość niż brzeczka w której 8 stopni odfermentowano do 3 stopni (zakładam, że wszystko mierzone w 20 stopniach).

Prawda

3 godziny temu, mateusz.lacki napisał:

Tak więc "3 stopnie Plato" nie mówią nic o zawartości cukru w fermentorze

Prawda. To jest ekstrakt pozorny, a faktyczna zawartość cukru zależy od ekstraktu początkowego, a dokładniej od zawartości alkoholu, który ten wynik fałszuje.

3 godziny temu, mateusz.lacki napisał:

nie widzę by ktoś to poważnie traktował przy warzeniu piwa

Keep calm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.