mateusz.lacki Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) delete Edytowane 17 Września 2020 przez mateusz.lacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 3 godziny temu, mateusz.lacki napisał: brzeczka ma odfermentować np do 3 stopni Plato Nie ma odfermentować do 3 plato, a do końca. Dla jednego piwa będzie to 10, a dla innego nawet -1 (minus jeden) plato. Minus jeden może być dlatego, ponieważ mierzymy tylko ekstrakt pozorny, a nie faktyczną zawartość cukrów resztkowych w piwie. 3 godziny temu, mateusz.lacki napisał: Konkretniej, to 25 stopni Plato odfermentowane do 3 będzie mieć więcej alkoholu, a tym samym mniejszą gęstość niż brzeczka w której 8 stopni odfermentowano do 3 stopni (zakładam, że wszystko mierzone w 20 stopniach). Prawda 3 godziny temu, mateusz.lacki napisał: Tak więc "3 stopnie Plato" nie mówią nic o zawartości cukru w fermentorze Prawda. To jest ekstrakt pozorny, a faktyczna zawartość cukru zależy od ekstraktu początkowego, a dokładniej od zawartości alkoholu, który ten wynik fałszuje. 3 godziny temu, mateusz.lacki napisał: nie widzę by ktoś to poważnie traktował przy warzeniu piwa Keep calm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się