Mibor Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Temperatura fermentującej brzeczki jest wyższa. ale jak fermentacja jest już dobrze rozruszana, a nie jak startuje. Po za tym napisałeś ze masz 5 stopni otoczenia, wczoraj miałeś 7 i się zastanawiałeś czy ruszy, akurat to te 2 stopnie różnicy :). Z wrzątkiem w petach też uważaj, bo z tych 1,5 l objętości może zostać mniej niż 0,5 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Biorę się za szukanie butelek, wstawię "prawie wrzątek" i nic butelkom się nie stanie:D Edit: Po około 1h od zbudowania "komory" temperatura podniosła się o niecały stopień, wstawiłem do komór po butelce 5l wody około 70°C, jutro rano sprawdzę jak temperatura wygląda... Edytowane 5 Lutego 2018 przez chprzemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Spore te komory zrobiłeś, jak zmieściłeś 5 litrowe butelki wody. Uważaj żebyś z temperaturą nie przegiął w drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Strych jest nieocieplony wiec temperatura jest niska, komory zmontowane ‚na szybko’ z całych arkuszy styropianu wiec jest miejsca sporo... Jutro przed praca zajrzę, oczywiście napiszę co pokaże termometr. Edit: Rano była temp.w komorze 6 °C, widocznie ruszyła fermentacja, jest piękna pianka na tafli piwa. Wstawiłem butelki zalane gorąca wodą rano i tak może przetrwam:) - dla sprostowania napiszę, że wstawiam butle 4l. po płynie do spryskiwaczy:) Edytowane 6 Lutego 2018 przez chprzemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Ale ty już lepiej tam za bardzo nie zaglądaj pod wieko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Wiem, ciekawość robi swoje, ale postaram się powstrzymac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Śpieszę z informacjami- Dziś zlałem piwko na cichą, obydwa zeszły do 5,5°Blg (mierzone zimne ok 7°C), w smaku ciekawe, mam nadzieję, że ułożą się te piwa bo jak narazie są bardzo podobne i niewiele różnic czuć. Fermentacja była w trudnych warunkach, średnio co 2 dni do prowizorycznych komór wstawiałem 4l butle z gorącą wodą ale temperatura i tak spadała do 5-7°C otoczenia fermentorów. Drożdżaki dały radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się