Jump to content

cicha fermentacja


Konik

Recommended Posts

mam pytanko bo nie wiem czy warto przeprowadzać cichą fermentacje w moim american wit, ostatnio przeglądałem pare receptur żeby zobaczyć średnią ilość dni fermentacji burzliwej i cichej i żadnym z nich nie widziałem cichej srenio po 14-16 dniach ludzie już je butelkowali, i się zmieszałem czy nie zepsuje go jak dam je na cichą 

Link to comment
Share on other sites

Sądząc po ilości warek - dopiero zaczynasz (tak jak ja półtora roku temu). Zamiast podawać Ci kawę na ławę, spróbuję Cię naprowadzić żebyś sam odpowiedział sobie na pytanie.

 

1. Czy wiesz po co jest cicha fermentacja i czy jest ona konieczna tak naprawdę?

2. Czy styl piwa które zrobiłeś wymaga skutków jakie można osiągnąć przez cichą fermentację?

3. Czy będziesz zbierał gęstwę do ponownego użycia?

Link to comment
Share on other sites

Cytuj

1. Czy wiesz po co jest cicha fermentacja i czy jest ona konieczna tak naprawdę?

2. Czy styl piwa które zrobiłeś wymaga skutków jakie można osiągnąć przez cichą fermentację?

3. Czy będziesz zbierał gęstwę do ponownego użycia?

1.żeby nie było granatów i żeby piwo było bardziej klarowne

2.pszeniczne nie musi być klarowne 

3.będę zbierał gęstwę 

Link to comment
Share on other sites

Ja tam bym zlewał. Drożdże potrafią osiąść na ściankach wiadra fermentacyjnego i nie chcą opaść na dno (najgorzej w szkle). Po zlaniu na cichą, już po jednym dniu można czasami nawet zauważyć, że znów masz dnie sporo osadu. A to za sprawą tego, że uporczywe grzybki pod wpływem ruchów odkleją się od mniej gładkich krawędzi. To wszystko to kwestia indywidualna, możesz zlewać ale nie musisz. Wybór należy do Ciebie

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, Konik napisał:

1.żeby nie było granatów i żeby piwo było bardziej klarowne

Z ciekawosci, gdzie wyczytales/uslyszales informacje o zwiazku cichej z granatami?

Link to comment
Share on other sites

Jak będziesz zbierał gęstwę, a chcesz nachmielić na zimno, to przelej na cichą. Tylko poczekaj aż fermentacja się skończy, a nie licz, że dofermentuje na cichej. 

Bez przesady, cicha to nie czarna magia i żadne zło wcielone. Dezynfekujesz drugi fermentor, wężyk i przelewasz, ot  cała historia. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.