Konik Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 mam pytanko bo nie wiem czy warto przeprowadzać cichą fermentacje w moim american wit, ostatnio przeglądałem pare receptur żeby zobaczyć średnią ilość dni fermentacji burzliwej i cichej i żadnym z nich nie widziałem cichej srenio po 14-16 dniach ludzie już je butelkowali, i się zmieszałem czy nie zepsuje go jak dam je na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Sądząc po ilości warek - dopiero zaczynasz (tak jak ja półtora roku temu). Zamiast podawać Ci kawę na ławę, spróbuję Cię naprowadzić żebyś sam odpowiedział sobie na pytanie. 1. Czy wiesz po co jest cicha fermentacja i czy jest ona konieczna tak naprawdę? 2. Czy styl piwa które zrobiłeś wymaga skutków jakie można osiągnąć przez cichą fermentację? 3. Czy będziesz zbierał gęstwę do ponownego użycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konik Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Cytuj 1. Czy wiesz po co jest cicha fermentacja i czy jest ona konieczna tak naprawdę? 2. Czy styl piwa które zrobiłeś wymaga skutków jakie można osiągnąć przez cichą fermentację? 3. Czy będziesz zbierał gęstwę do ponownego użycia? 1.żeby nie było granatów i żeby piwo było bardziej klarowne 2.pszeniczne nie musi być klarowne 3.będę zbierał gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Granaty się słabo mają do cichej, prędzej będą jak nie dasz dofermentowac drozdża i zlejesz znad nich piwo. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 8 minut temu, Konik napisał: 1.żeby nie było granatów i żeby piwo było bardziej klarowne 2.pszeniczne nie musi być klarowne 3.będę zbierał gęstwę Podsumowując - nie ma sensu zlewać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Podsumowując - nie ma sensu zlewać na cichą. W tym, konkretnym przypadku.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Ja tam bym zlewał. Drożdże potrafią osiąść na ściankach wiadra fermentacyjnego i nie chcą opaść na dno (najgorzej w szkle). Po zlaniu na cichą, już po jednym dniu można czasami nawet zauważyć, że znów masz dnie sporo osadu. A to za sprawą tego, że uporczywe grzybki pod wpływem ruchów odkleją się od mniej gładkich krawędzi. To wszystko to kwestia indywidualna, możesz zlewać ale nie musisz. Wybór należy do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 14 godzin temu, Konik napisał: 1.żeby nie było granatów i żeby piwo było bardziej klarowne Z ciekawosci, gdzie wyczytales/uslyszales informacje o zwiazku cichej z granatami? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Jak będziesz zbierał gęstwę, a chcesz nachmielić na zimno, to przelej na cichą. Tylko poczekaj aż fermentacja się skończy, a nie licz, że dofermentuje na cichej. Bez przesady, cicha to nie czarna magia i żadne zło wcielone. Dezynfekujesz drugi fermentor, wężyk i przelewasz, ot cała historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi