JanuszMyszyński Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Na mrmalty wyliczyłem, że potrzebny mi jest 1,5-litrowy starter. Przy innych piwach robiłem litrowe i używałem do tego 100 g ekstraktu. Teraz też mam tylko 100 g. Czy mój starter będzie w związku z tym odpowiednio wydajny. Dodam, że jak do tej pory nie mierzyłem blg mich litrowych starterów, ale zawsze działały i fermentacja przebiegała poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Dodaj 20-40 gramów glukozy jak nie masz to cukru. Może być też miód. Tez możesz uzupełnić brakujące 0.5 litra sokiem jabłkowym. W przypadku cukru pogotuj z 20 minut, aby sie zinwertował, drozdze beda miały łatwiej. Edytowane 18 Lutego 2018 przez Daniel() Pisałem z telefonu, literówki. JanuszMyszyński i Mibor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 6 minut temu, Daniel() napisał: Dodaj 20-40 gramów glukozy jak nie masz to cukru. Może być też miód. Tez możesz uzupełnić brakujące 0.5 litra sokiem jabłkowym. W przypadku cukru pogotuj z 20 minut, aby sie zinwertował, drozdze beda miały łatwiej. No właśnie się zastanawiałem nad glukozą. Maiłem obawy co do tego, że to cukier prosty, ale w sumie będzie go tylko niewielki procent. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się