Mason Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Czarne i pyszne ciasto z piwem Przepis pochodzi z tej strony: http://zachcialomisiegotowac.blox.pl/2008/09/Rich-stout-cake.html Składniki 225g masła 350g brązowego cukru 4 jajka 225g mąki ? łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 400ml piwa Guinness 100g ciemnego kakao 100-200g czekolady (dodatkowo) Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jajka i ubijać. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Piwo wymieszać z kakao. Następnie dodać mąkę i piwo do masła i utrzeć razem. Ciasto jest dość rzadkie. Ja dodałam jeszcze tabliczkę połamanej na małe kawałeczki gorzkiej czekolady. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wielkości około 20-25cm. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec 1-1? godz. Po godzinie nakryć ciasto papierem do pieczenia jeśli ciasto za szybko się przypieka od góry. Ostudzić przed wyjęciem z blaszki. Zrobiłem pewne modyfikacje - stosuję portera (np. Grand Imperial Porter) zamiast Guinnessa, dodaję łyżeczkę chilli i solidną garść płatków migdałowych a czekoladę ścieram na grubej tarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Co rozumiesz pod pojęciem: "łyżeczka chili"? Chili jest bardzo szerokim pojęciem. Łyżeczka suszonego chili cayenne to coś innego niż łyżeczka zmielonego habanero (poproszę o szacunek, jeśli nie to proszę o spróbowanie). Chili uwielbiam, ale w tym przepisie brakuje choćby nazwy papryki, żeby można było się do ilości odnieść. (albo chociaż określenia co za chili - one aromat mają różny i czasem dominujący) ps. kapsaicyna w profilu zobowiązuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Używam chili w proszku, produkcji Kamisa. Na opakowaniu napisano "pieprz cayenne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Ok, thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się