vieviur.b Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Cześć! Wymyśliłem sobie taką oto recepturę: Zasyp bardzo prosty: 5kg Pilzneński 0,5kg Monachijski Chmiel gotowanie Marynka 20g Dodatek: ziarna kawy macerowane w brandy przez 3tyg Pytanie -> jak dodać kawę do piwa, oryginalny pomysł był żeby odsączone ziarna w woreczku muslinowym dać na 2tyg na fermentację cichą. Czy wg Was i Waszego doświadczenia jest to dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jtomas Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 siemka, wiesz co nie mam wielkiego doświadczenia w tej materii, ale jestem zawodowym kucharzem, więc może coś Ci jednak pomogę. Wg mnie kawa nic nie zyska na maceracji i nie ma to większego sensu, jest ona zbyt twarda i nie przyjmuje smaków, w dodatku smak kawy jest ta dominujący że raczej w gotowym piwie nic z tej brandy nie pozostanie, no chyba że brandy w celu dezynfekcji ziarna to już ok. Co do czasu, to możesz dodać całe lub nieco tłuczone ziarna na cichą, i po tygodniu ewentualnie sprawdzić smak czy nie jest już zbyt intensywny lub zrobić cold brew czyli napar, chociaż w twoim wypadku przy maceracji cold brew nie miałoby już w ogóle sensu, smak brandy przepadłby, a moge zapytać po co ta brandy i dlaczego tak w ogóle chcesz dodać kawę do pilsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 47 minut temu, jtomas napisał: a moge zapytać po co ta brandy i dlaczego tak w ogóle chcesz dodać kawę do pilsa? Dobre pytania kolega zadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vieviur.b Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Dzięki za odpowiedzi, wiecie co na targach kiedyś od Browaru Brodacz piłem właśnie Pilsa z dodatkiem kawy, który mega mi smakował. Znajomy browarnik domowy również kiedyś poczęstował mnie swoim wyrobem, którym był właśnie PIls z dodatkiem cold brew :-) Brandy tak raczej do dezynfekcji może też coś przejdzie no idea - chcę spróbować i traktuję to jako kolejny eksperyment :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się