Jump to content

Partial mash. Jak do tego podejść


Recommended Posts

Czołem.

Rok temu zacząłem przygodę i zrobiłem 2 warki z ekstraktów. Po roku planowałem być w innym miejscu niż jestem ze swoim doświadczeniem, ale z przyczyn osobistych wyszło jak wyszło. 2 tygodnie temu zrobiłem dla przypomnienia tematu kolejną warkę z ekstraktów, a teraz chciałbym pójść krok dalej i zrobić już coś z partial mash, tym bardziej że za chwilę będe miał świeżutką gęstwie z US05.

 

Padło na AIPE ale chciałbym ją zrobić z płatkami owsianymi i pszennymi lub pszenicą. Fajnie jeśli wyszłoby coś na kształt NEIPA, ale zaraz pewnie mi powiecie czy na ekstraktach jest to możliwe. Problem w tym, że mało jest informacji szczegółowych na temat robienia Partial Mash dla amatora. Jeżeli już coś jest to raczej o Steepingu do ciemnych piw. Stąd mam kilka pytań

 

1. Czy na 0,5kg płatków pszennych i 0,5 kg owsianych starczy 0,5 kg słodu Pale Ale do zatarcia. W jakiej ilości wody to robić?

2. Czy te ilości wystarczą żeby nadać gładkość i mętność ala Vermont? (o chmieleniu potem)

3. Jak to technicznie zrobić? Da się uniknąć wysładzania? Nie mam do tego póki co sprzętu. W steepingu wrzucamy i zaparzamy jakieś słody żeby oddały co trzeba, ale tutaj mamy już mini zacieranie więc czy robienie tego  w muślinowych woreczkach się uda?

 

 Wiem, że pytania są pewnie tendencyjne, ale wydawało mi się to proste a jak zacząłem układać w głowie plan to nie wiem jak się za to dobrze zabrać

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, karakan napisał:

 

1. Czy na 0,5kg płatków pszennych i 0,5 kg owsianych starczy 0,5 kg słodu Pale Ale do zatarcia. W jakiej ilości wody to robić?

Najprawdopodobniej będzie za mało. Pomyśl raczej o słodzie diastatycznym. Albo o trochę większej ilości pilsa, bo ma częściej większą siłę diastatyczną od PA. Dochodzi jeszcze sprawa kleikowania i pęcznienia płatków. Kleikowanie to proporcje 5:1. Nawet jak masz błyskawiczne to płatki i tak napecznieją i wezmą taką ilość wody. Po dodaniu słodu będziesz miał około 5-6 litrów objętości. Teraz musisz dodać wodę aby enzymy/amylaza miała jak pracować. Może w garnku 10l i przy mieszaniu się wyrobisz. Chociaż amylaza jest skuteczniejsza w rzadszym zacierze.

 

 

Godzinę temu, karakan napisał:
45 minut temu, karakan napisał:

2. Czy te ilości wystarczą żeby nadać gładkość i mętność ala Vermont? (o chmieleniu potem)

Nie wiem w jaki ekstrakt i litraż celujesz. Przy założeniu ze 15Blg i 20l. To ilościowo powinno być dobrze. Odnoszę sie do mojej wydajności gdzie dla takiego ekstraktu 1kg płatków stanowiłby w granicy 15% zasypu.

 

Godzinę temu, karakan napisał:

3. Jak to technicznie zrobić? Da się uniknąć wysładzania? Nie mam do tego póki co sprzętu. W steepingu wrzucamy i zaparzamy jakieś słody żeby oddały co trzeba, ale tutaj mamy już mini zacieranie więc czy robienie tego  w muślinowych woreczkach się uda?

Zrobić BIAB w większym garze i rzadszym zacierze. Albo na szybko zrobić filtrator z oplotu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Może bardziej doświadczeni koledzy z forum coś pomogą. Tak jak mówisz tutaj masz zacieranie i pracę enzymów. Do tego płatki, które puchną i zwiększają mocniej objętość jak słód.

Link to comment
Share on other sites

Celuje coś koło właśnie 15-16 blg i 20 l standardowo

 

BIAB czyli warzenie w worku jak dobrze znalazłem? Właśnie coś takiego mogłoby się udać. Mam garnek 11l więc powinno dać radę. Zapewne wydajność będzie mniejsza, ale to co chce wyciągnąć z płatków wyciągne?

 

Płatki błyskawiczne też lepiej skleikować?

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, karakan napisał:

Czyli szukać worka do BIAB czy ktoś sprzeda uberpatent na moje warunki sprzętowe?

Rozumiem, że materiału do partial mash będziesz miał niewiele. Ja robię w ten sposób, że zacieram z 5l garze (maks. 1kg słodów). Następnie na docelowy gar (10l) kładę sitko i przelewam zacier. To co zostaje na sitku jeszcze przelewam gorącą wodą.

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, ogur_ek napisał:

Ad 1. Przy zacieraniu do celów innych niż piwowarskie, w zasypie bywa nawet 20% słodu, co wystarcza do zatarcia 80% materiał niesłodowanego.

Ktoś pisał na forum, że bezpieczny jest stosunek 50/50

Link to comment
Share on other sites

OK. Spróbuje znaleźć jakiś tani materiał na worek do BIAB ewentualnie zrobie jak Jancewicz.

 

Plan jest jw mówiłem po 0.5 kg płatków owsianych i pszennych oraz 1 kg słodu pilzneńskiego. Reszte podbije ekstraktem. Chmielenie na goryczkę Zeus. Na whirpool i zimno Citra + Ekuanot

 

Koleny mój plan to Oatmeal  Stout lub Oatmeal Milk Stout z partial mash. Więc pomyślałem że warto zamówić surowce od razu na 2 warki niż płacić kilka razy za przesyłkę. I tu znowu potrzebuje pomocy.

 

Jakie słody warto dać do tego na partial mash. Chciałbym żeby był czekoladowy i mocniej palony (tym bardziej w opcji z laktozą)? Myślałem o słodzie czekoladowym (pszeniczny czekoladowy to to samo?) Może biscuit do tego? Plus oczywiście jęczmień prażony i może pszenica prażona (co dokładnie wnosi pszenica prażona?)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.