Skocz do zawartości

Oatmeal Stout


whitek92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym uwarzyć piwo w stylu oatmeal stout.

Warka 20l.

Zasyp:

Pale ale: 67%

Ciemnie słody: 15%

Płatki owsiane: 8%

Monachijski:5%

Pszeniczny:5%

Razem: 6 kg.

Czy lepiej zacierać w 67 st. przez 75 min. następnie mash-out 78 st przez 10 min czy lepiej w 67 st przez 60 min. Czy zacierając w ten sposób jestem  wstanie uzyskać 15 blg w gotowym piwie o zawartości alk 6%? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

Edytowane przez whitek92
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, whitek92 napisał:

Chciałbym zrobić kopię piwa key largo z radugi i podobno piwo miało ekstrakt 15 i alk. 6%.

LUBIE_GRAC_W_GRY - jak zaciera się "na wytrawnie"?

Nie obraź się, ale po takim pytaniu odpuść sobie kopiowanie jakiegokolwiek piwa, bo się rozczarujesz. Nie wyjdzie Ci. Jak będziesz miał szczęście i się przyłożysz, to otrzymasz jakieś czarne piwo, które może nawet będzie się dało wypić, a nawet jest szansa, że będzie smakować. Z tym, że na pewno nie będzie smakować tak jak oryginał. Na to składa się dużo więcej rzeczy niż tylko ekstrakt początkowy i zawartość alkoholu. Zrób normalnego stouta i ciesz się wynikami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.