whitek92 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Chciałbym uwarzyć piwo w stylu oatmeal stout. Warka 20l. Zasyp: Pale ale: 67% Ciemnie słody: 15% Płatki owsiane: 8% Monachijski:5% Pszeniczny:5% Razem: 6 kg. Czy lepiej zacierać w 67 st. przez 75 min. następnie mash-out 78 st przez 10 min czy lepiej w 67 st przez 60 min. Czy zacierając w ten sposób jestem wstanie uzyskać 15 blg w gotowym piwie o zawartości alk 6%? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Edytowane 16 Marca 2018 przez whitek92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Godzinę temu, whitek92 napisał: Czy w ten sposób jestem wstanie uzyskać 15 blg w gotowym piwie o zawartości alk 6%? ale o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Teraz, krzysiek9999 napisał: ale o co chodzi? odwrotnie napisał, z 15 blg chciał uzyskać 6% alko @whitek92 według kalkulatora piwerko musiałoby zejść do 3,8 BLG pod koniec fermentacji. jak zatrzesz na wytrawnie to jest szansa że będzie te 6%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitek92 Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 krzysiek9999-pytam w jaki sposób zacierać aby uzyskać 15 blg o zawartości alk. 5%. Chciałbym zrobić kopię piwa key largo z radugi i podobno piwo miało ekstrakt 15 i alk. 6%. LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO- w jaki sposób zaciera się na wytrawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitek92 Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 krzysiek9999-pytam w jaki sposób zacierać aby uzyskać 15 blg o zawartości alk. 5%. Chciałbym zrobić kopię piwa key largo z radugi i podobno piwo miało ekstrakt 15 i alk. 6%. LUBIE_GRAC_W_GRY - jak zaciera się "na wytrawnie"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 5 godzin temu, whitek92 napisał: Chciałbym zrobić kopię piwa key largo z radugi i podobno piwo miało ekstrakt 15 i alk. 6%. LUBIE_GRAC_W_GRY - jak zaciera się "na wytrawnie"? Nie obraź się, ale po takim pytaniu odpuść sobie kopiowanie jakiegokolwiek piwa, bo się rozczarujesz. Nie wyjdzie Ci. Jak będziesz miał szczęście i się przyłożysz, to otrzymasz jakieś czarne piwo, które może nawet będzie się dało wypić, a nawet jest szansa, że będzie smakować. Z tym, że na pewno nie będzie smakować tak jak oryginał. Na to składa się dużo więcej rzeczy niż tylko ekstrakt początkowy i zawartość alkoholu. Zrób normalnego stouta i ciesz się wynikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się