Jump to content

Oatmeal Stout


whitek92

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Chciałbym uwarzyć piwo w stylu oatmeal stout.

Warka 20l.

Zasyp:

Pale ale: 67%

Ciemnie słody: 15%

Płatki owsiane: 8%

Monachijski:5%

Pszeniczny:5%

Razem: 6 kg.

Czy lepiej zacierać w 67 st. przez 75 min. następnie mash-out 78 st przez 10 min czy lepiej w 67 st przez 60 min. Czy zacierając w ten sposób jestem  wstanie uzyskać 15 blg w gotowym piwie o zawartości alk 6%? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

Edited by whitek92
Link to comment
Share on other sites

krzysiek9999-pytam w jaki sposób zacierać aby uzyskać 15 blg o zawartości alk. 5%. Chciałbym zrobić kopię piwa key largo z radugi i podobno piwo miało ekstrakt 15 i alk. 6%.

LUBIE_GRAC_W_GRY - jak zaciera się "na wytrawnie"?

 

75524123.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, whitek92 napisał:

Chciałbym zrobić kopię piwa key largo z radugi i podobno piwo miało ekstrakt 15 i alk. 6%.

LUBIE_GRAC_W_GRY - jak zaciera się "na wytrawnie"?

Nie obraź się, ale po takim pytaniu odpuść sobie kopiowanie jakiegokolwiek piwa, bo się rozczarujesz. Nie wyjdzie Ci. Jak będziesz miał szczęście i się przyłożysz, to otrzymasz jakieś czarne piwo, które może nawet będzie się dało wypić, a nawet jest szansa, że będzie smakować. Z tym, że na pewno nie będzie smakować tak jak oryginał. Na to składa się dużo więcej rzeczy niż tylko ekstrakt początkowy i zawartość alkoholu. Zrób normalnego stouta i ciesz się wynikami.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.