JacekKocurek Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 (edytowane) Warka 71: Robust porter Kolejne piwo na drożdżach British Ale. Znów zamiast Pale Ale słód pilzneński. Planowany kolor 72 EBC, goryczka 41 IBU Zasyp: słód pilzneński Litovel 4,4kg karmelowy ciemny Litovel 0,3kg żywiecki palony 0,25kg Carafa III - 0,1kg palony jęczmień 0,05kg Zacieranie 50°C - 15' 66°C - 120' 72°C - 10' (na wszelki wypadek) 76°C - 12' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 30g Iunga, 9,1% ak w 40' - 20g Fuggles, 4% ak. w 68' - 20g Fuggles, 4% ak. Po wystudzeniu gęstość 14°Blg, zadane gęstwą z Norther England Brown. Edytowane 4 Grudnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Warka 70: Northern England Brown Ale Dziś zabutelkowane z dodatkiem 1,5l rezerwy i 40g cukru co powinno dać nasycenie na poziomie 2,6v/v. Gęstość zeszła do 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Warka 67 Koelsch v.4 Dziś zabutelkowane z 140g cukru rozpuszczonego w 0,7l wody, planowane nasycenie 2,6 v/v. Bardzo smaczne choć niestety lekko mętne, chyba to skutek braku mchu irlandzkiego przy warzeniu (poprzedni koelsch jest znacznie klarowniejszy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Warka 72: Dortmunder Export Pierwszy lager w tym sezonie, uwarzony wczoraj. Planowany kolor 10,9EBC, planowana goryczka 25,9IBU. Zasyp słód pilzneński 3,9kg słód monachijski 0,6kg słód karmelowy jasny Strzegom 0,1kg Zacieranie 51°C - 15' 62°C - dekokcja, łącznie ok 35' 6l odebrane 72°C - 15' gotowanie 10' [*]po zmieszaniu 72°, przez ok 1h (wyjście), w tym czasie temp. spadła do ok 65°C, na ostatnie 10' podniesiona znów do 72°C [*]76°C 15' Gotowanie 75'/Chmielenie w 15' - 12g Iunga, 9,5% ak. granulat w 35' - 25g Hallertau Trdition w 60' - 4g mchu irlandzkiego w 72' - 25g Hallertau Trdition Uzyskana brzeczka ma gęstość 14°Blg. Po wystudzeniu zadana W34/70 po rehydracji. Fermentacja startowała w domu, w ok. 18°C, rano juz fermentor ładnie napuchł. Przeniesiony rano do sieni (12°C) a po południu do piwnicy (7°C). Edytowane 28 Grudnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Warka 71: Robust porter Dziś zabutelkowane z 1,5l rezerwy po przedłużonej burzliwej (bez cichej). Piwo klarowne, gęstość zeszła do 2°Blg. Smak bez zastrzeżeń. Zebrałem prawie litr gęstwy pójdzie do szkockiej 70tki, ale to już w 2011roku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Warka 69, Cream Ale Dziś zabutelkowałem z 130g sacharozy rozpuszczonej w 0,7l wody. Długie oczekiwanie na butelkowanie dało piwo bardzo klarowne, aż świadomie zaciągnąłem trochę osadu z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Warka 73: Czeski Pils No to czas na pilsa. Starter Urquelli w piwnicy czeka na żarełko. Planowana gęstość 12°Blg, kolor 7EBC, goryczka 41 IBU. Zasyp: słód pilzneński Litovel - 4,1kg słód carapils - 0,5kg Zacieranie (18l wody, 75% RO) zasyp na 38°C odebrane 13l rzadkiego i odłożone gęste: 50°C - 15' 65°C - 35' gotowanie 10' [*]po zmieszaniu [*]62°C - 35' [*]72°C - 35' [*]76°C - 15' Gotowanie 80'/chmielenie w 20' - 24g granulatu Iunga, 9,5%ak w 50' - 25g Hallertau Tradition, granulatu 5,2%ak w 78' - 30g Saaz granulat 3,2%ak Teraz się chłodzi. Przełom ładny ale dopiero po dodaniu pierwszej porcji chmielu. Drożdże zadam jutro. Edytowane 8 Marca 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Warka 73: Czeski Pils Fermentor spędził noc na klatce schodowej. Rano uzupełniłem go 2,5l brzeczki odzyskanej z osadów. Wyszło w sumie 25l brzeczki o gęstości 13,5°Blg Po zniesieniu fermentora do piwnicy, gdzie jest 8°C, wlałem do niego starter Urquelli. Pierwotnie planowałem rozruszać go niewielka ilością brzeczki ale nie udało mi się na to znaleźć czasu. Zobaczymy kiedy ruszy fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Przy warce nr 73 po raz pierwszy użyłem do dezynfekcji ChemiPro OXI (nie wiem dlaczego firma GSG zignorowała mojego e-maila z prośbą o przesłanie mi ClO2 ). Trochę się obawiam o jego skuteczność ale opinie o nim są dobre więc tylko trochę. Zdecydowanie przyjemniej się z nim pracuje jak z ClO2 bo nie wydziela żadnego zapachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Przy warce nr 73 po raz pierwszy użyłem do dezynfekcji ChemiPro OXI (nie wiem dlaczego firma GSG zignorowała mojego e-maila z prośbą o przesłanie mi ClO2 ). Trochę się obawiam o jego skuteczność ale opinie o nim są dobre więc tylko trochę. Zdecydowanie przyjemniej się z nim pracuje jak z ClO2 bo nie wydziela żadnego zapachu. Ja używam od samego początku i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 (nie wiem dlaczego firma GSG zignorowała mojego e-maila z prośbą o przesłanie mi ClO2 ). Może e-mail nie dotarł, ja zamawiałem ClO2 na tydzień przed wigilią i doszedł w kilka dni, a koszulka z pink floydami - prezent dla mojego syna oczywiście nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 (nie wiem dlaczego firma GSG zignorowała mojego e-maila z prośbą o przesłanie mi ClO2 ). Może e-mail nie dotarł' date=' ja zamawiałem ClO2 na tydzień przed wigilią i doszedł w kilka dni, a koszulka z pink floydami - prezent dla mojego syna oczywiście nie [/quote'] Dotarł, bo nie dostałem zwrotu. Zapytam co się stało z zamówieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 (nie wiem dlaczego firma GSG zignorowała mojego e-maila z prośbą o przesłanie mi ClO2 ). Może e-mail nie dotarł' date=' ja zamawiałem ClO2 na tydzień przed wigilią i doszedł w kilka dni, a koszulka z pink floydami - prezent dla mojego syna oczywiście nie [/quote'] Dotarł, bo nie dostałem zwrotu. Zapytam co się stało z zamówieniem. Też im wysyłałem maila dzisiaj i właśnie dostałem zwrot "unknown or illegal alias: gsgspzoo@neostrada.pl" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Też im wysyłałem maila dzisiaj i właśnie dostałem zwrot "unknown or illegal alias: gsgspzoo@neostrada.pl" Ten już dawno nie działa. ten jest aktualny: clo2@clo2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Ja zawsze wysyłałem meila. Bez potwierdzenia że wysyłają czy coś takiego , za jakiś czas przychodziła paczka ( Za pierwszym razem chcieli NIP ) Edytowane 9 Stycznia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Przy warce nr 73 po raz pierwszy użyłem do dezynfekcji ChemiPro OXI (nie wiem dlaczego firma GSG zignorowała mojego e-maila z prośbą o przesłanie mi ClO2 ). Trochę się obawiam o jego skuteczność ale opinie o nim są dobre więc tylko trochę. Zdecydowanie przyjemniej się z nim pracuje jak z ClO2 bo nie wydziela żadnego zapachu. Co do ChemiPro OXI, to uważam, że jest trochę za słaby do dezynfekcji fermentorów. Do dezynfekcji butelek sprawdza się za to znakomicie Oczywiście jest to moja opinia, ale na pewno nie odosobniona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Też im wysyłałem maila dzisiaj i właśnie dostałem zwrot "unknown or illegal alias: gsgspzoo@neostrada.pl" Ten już dawno nie działa. ten jest aktualny: clo2@clo2.pl Ja ostatnio zamawiałem CLo2 w Bielsku Białej, to gdzieś koło Bieloka http://sklep.lauf.pl/ ciekawy sklep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Mam już ClO2. Jak napisałem do firmy ponownie to w końcu dostałem e-maila z numerem listu przewozowego i dowiedziałem się, ze już 2 razy kurier był u mnie. Dogadałem się z kurierem i mam przesyłkę. Jak dla mnie to trochę niepoważne jest nie informowanie klienta o wysłaniu do niego paczki. Szczególnie, że jest to przesyłka pobraniowa. Gdybym sie nie skontaktował z kurierem paczka wróciłaby do nadawcy i byliby w plecy o koszty transportu. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Szczerze to mnie to wali kto byłby w plecy. Ja zamawiam i nie ma potwierdzenia zamówionego towaru. Do tego dochodzi jeszcze kurier, który ponoś był, ale nawet nie zostawił awiza więc dla mnie to mało prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 dla mnie taka firma która nie powiadamia klienta o wysłanej paczce nie jest na przyszłość wiarygodna. wysyłam codziennie około 5 paczek i zawsze piszę do klienta @ z informacją o wysłanej paczce. Ponadto na każdej paczce jest nr telefonu do klienta i można jak się chce oczywiście do niego zadzwonić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Warka 73: Czeski Pils Wróciła do domu. Przy 8°C nierozruszany, uśpiony starter nie jest w stanie ruszyć do boju. 26kg 4 kondygnacje do góry mam dość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Cztery kondygnacje, mnie się nie chce z podłogi na stół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Mus to mus... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Ja mam 3... ale też wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Warka 68 Bi?re de Garde No i w końcu stało się: wczoraj trafiła do butelek!!. Piwo ma piękny, rubinowy kolor i bardzo przyjemny smak. Było tak klarowne, że świadomie przelewając do fermentora rozlewowego zaciągnąłem trochę osadu. Dodałem 110g r-ru cukru. Teraz pewno miesiąc będzie nagazowywać (oczywiście stoi w mieszkaniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się