Switala18 Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Witam Pierwszy raz będę warzył piwo 20l z zacieraniem. Garnek jaki posiadam to ok 17-18 l. Zawsze warzyłem warki 10 - 15 l. Jedyna warka 20l była z puchy z chmieleniem ale tam chyba je źle zrobiłem (ciemny lager) i wyszło płasko. Jeżeli chodzi o zacieranie to nie ma problemu. Pojawia się on dopiero w momencie chmielenia. Trzeba odebrać ok. 23l brzeczki. Pytanie Gotując 18l brzeczki i chmieląc nie chciał bym otrzymać wody z pianką lub mało wyrazistego piwa. Czytałem że chmieląc mniejszą ilość brzeczki i później dodając brzeczkę nie nachmieloną wychodzi słaby efekt chmielenia. Dlatego powinno się użyć więcej chmielu. W recepturze mam 40g lubelskiego i 25g marynki. Ile więcej i którego trzeba by dodać aby było ok. Dodam że to jasne polskie a nie aipa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) 6 minut temu, Switala18 napisał: Czytałem że chmieląc mniejszą ilość brzeczki i później dodając brzeczkę nie nachmieloną wychodzi słaby efekt chmielenia. Przecież tą drugą część brzeczki też musisz gotować w drugim garze. Podziel chmiel proporcjonalnie i tyle. Edytowane 25 Marca 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 15 minut temu, Gawron napisał: Przecież tą drugą część brzeczki też musisz gotować w drugim garze. Podziel chmiel proporcjonalnie i tyle. jeżeli jeden garnek mam 19l a inny max 5l - nie za bardzo mi sie chce aż tak rozdrabniać po za tym jak to podzielić jeden 18l a drugi 5l?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 3 minuty temu, Switala18 napisał: jeżeli jeden garnek mam 19l a inny max 5l - nie za bardzo mi sie chce aż tak rozdrabniać po za tym jak to podzielić jeden 18l a drugi 5l?? Chcesz uzupełnić nie gotowaną brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Nie lepiej po prostu zagotować gęstszą brzeczkę, a potem rozcieńczyć wodą? Faktem jest, że przy większym BLG chmiel gorzej izomeryzuje, ale przy takim piwie to nie będzie to zauważalne. Ilość chmielu wydaje się odpowiednia, marynka 60' lubelski 10', będzie w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Godzinę temu, Gawron napisał: Chcesz uzupełnić nie gotowaną brzeczką? tylko zagotować załóżmy te 4 l a 18 zagotować i chmielić. stąd właśnie wywodzi się moje pytanie. Czy w takim wypadku trzeba użyć więcej chmielu 22 minuty temu, Katohaikara napisał: Nie lepiej po prostu zagotować gęstszą brzeczkę, a potem rozcieńczyć wodą? Faktem jest, że przy większym BLG chmiel gorzej izomeryzuje, ale przy takim piwie to nie będzie to zauważalne. Ilość chmielu wydaje się odpowiednia, marynka 60' lubelski 10', będzie w porządku. Większe BLG myślę o różnicy 2-3 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 5 minut temu, Switala18 napisał: tylko zagotować załóżmy te 4 l Przydało by się trochę dłużej pogotować. Odparować dms, strącić osady gorące. Nie musisz dawać więcej chmielu. Brzeczka będzie miała takie samo blg jakbyś nie rozdzielał na dwa gary. Różnica będzie niewielka i możesz ją pominąć. I tak nie znasz dokładnej wartości AA w chmielu, więc i tak ibu rozjedzie się z tym co wyliczyłeś. Gdybyś rozcienczał wodą to musiał byś mieć większe blg i ew. użyć więcej chmielu. Chłodzisz chłodnicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Gawron- dzięki za odpowiedź. Tak właśnie zrobię. Chłodzenie - oczywiście z pomocą chłodnicy 20 l chłodzę w ok 15-20 min.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porman Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Ja ostatnio miałem podobny problem - źle wyliczyłem wydajność i wyszło mi zbyt wysokie BLG po gotowaniu, więc dodałem po prostu przegotowanej wody. I akurat robiłem dokładnie takie piwo - polskie pale ale na marynce i lubelskim W twoim przypadku możesz zastosować tę samą metodę - według pierwszego z brzegu kalkulatora dodanie około 2,5 litra wody do 16 litrów brzeczki (tyle powinno ci zostać po gotowaniu przez godzinę) obniży BLG o 2 stopnie. Czy jeśli chcesz mieć finalnie np. 20 litrów brzeczki nastawnej z 12 BLG to musisz tak kombinować, żeby po gotowaniu wyszło ci 15 listów 15,5-16 BLG. A piwo wyszło bardzo poprawne - tylko polskie chmiele niczego nie urywają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się