nitro2311 Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Chciałem zmodyfikować smak swojego piwka, poprzez wprowadzenie owoców, żeby wyszło coś w stylu Tropical Ipa. Posiadam kilka sztuk mango, truskawki, pomarańcze i ananasa. W jakiej formie najlepiej zapodać te owoce do fermentora ? Czytałem, że wiele osób blenduje wszystkie składniki i taką pulpę wlewa do pojemnika, jednak jakoś mi taka papka w piwie średnio odpowiada. Czy będzie ok, jak posiekam dość drobno te owoce zamiast je blendować ? Ile owoców powinienem dodać na 5l piwa ? Do jednego baniaka chciałbym dodać 500-750g truskawek, a do drugiego 2 manga, 2-3 pomarańcze i z pół ananasa. Będzie ok ?? PS. Jest sens po pokrojeniu owoców zalewać je wodą o temp. 80c (ewentualnie letnią + OXI) ? Zdezynfekowałoby to powierzchnie owoców, jednak sporo soku mi to wypłucze. Nie chce mi się bawić w pasteryzacje, bo podobno psuje efekt (kompot owocowy zamiast świeżych owoców). Na pewno zamrożę owoce przed dodaniem do fermentora, jednak to w innym celu niż dezynfekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Temat poruszany między innymi w tym poście: Tam też kolega Fenris polecił podcast Alchemia na YT i masz tam kilka propozycji podania. Od 40 minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Dzięki Wuuu, szczególnie w podcaście dużo o tych owocach było i sporo mi wyjaśniło Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciamot Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 czy dodając owoce na cichą, dodajecie normalnie cukier do butelek jako surowiec do refermentacji?? czy cukier zawarty w owocach wystarczy? z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk&K Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 7 minut temu, ciamot napisał: czy dodając owoce na cichą, dodajecie normalnie cukier do butelek jako surowiec do refermentacji?? czy cukier zawarty w owocach wystarczy? z góry dzięki Cukry z owoców powinny zostać przefermentowane i fermentacja musi się zakończyć wtedy dodajesz cukier do refermentacji. W innym przypadku granaty murowane. Ja bym nie ryzykował. Ja zawsze dodawałem cukier do refermentacji, kiedy wiedziałem, że fermentacja się zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się