Skocz do zawartości

Wędzonka - prośba o sugestie


JanuszMyszyński

Rekomendowane odpowiedzi

Wymyśliłem taką recepturę, nie ukrywam, że jej podstawą jest "ToCoMiZostałoWMagazynie":

 

Pilzneński - 2,75 kg

Steinbach - 1,65

Crystal 160 EBC - 0,25

 

Marynka - 30g - 60 min.

Lubelski - 25g - 15 min.

Lubelski - 25g - 5 min.

 

 Us-05 

 

Nie spodziewam się rewelacji, ale dajcie znać co myślicie, czy nie popełniłem jakiegoś kardynalnego błędu. Szczególnie mile widziane sugestie dotyczące chmielu na aroamt, bo nie jestem przekonany co do Lubelskiego. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hej,

 

a jak masz zamiar zacierać?

 

generalnie wg mojego gustu po 5 g lubelskiego dałbym na 30 min, po 20g tak jak jest (większa goryszka dla kontrowania karmelowego)

 

jeśli Steinbach masz rauchmalz, to aromat chmielu i tak będzie mocno w tle za wędzonką.

 

ale to już kwestie gustu a nie poprawności receptury, bedzie to na pewno piwo :D

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.