ogur_ek Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Pomysł na następne warki: grodziskie a na gęstwie z niego jakaś prosta dwunastka z pilsnera, marynki i lubelskiego. Zastanawiam się jakie drożdże lepiej się w takim zostawię sprawdzą, us05 czy fm51? Drugi problem, to chmieleni, w „Zapiskach piwowarów” i wiki każda warka inna. Jakieś ogólne zasady w tym stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Zdecydowanie FM 51. 05 nic nie wniosą , a lekki profil drozdzowy jest wskazany. Pils pójdzie dobry, fermentacja w dolnych granicach temperatur. Cicha z zimnym finiszem i ładnie opadnie. Robiłem na gestwie s33 po grodziskim raz 4 kg pilznenskiego, 30 g marynki na 60', 20glubelskiego na 20. Proste fajne piwko. Chmiel do grodzisza lubelski lub odpowiednik. 60 i 20 minut, przy 21 litrach 20 i 10g wystarcza. ~6% AA. chmiel jest bardzo drugoplanowy. Łącznie zrobiłem 8 warek grodzisza i ten schemat mi najbardziej odpowiada. Daje kilo pilzneńskiego, 2 kg wędzonego pszenicznego i 200g płatków owsianych. Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 4 minutes ago, ogur_ek said: Dziękuje miłego warzenia:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Na 30l 8blg mogę dać dwie fiolki, czy muszę robić starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Starter FM nastawiony. Miałem tylko słód żytni, i tu kolejne pytanie. Zasyp 100% słód grodziski, 30 litrów. Wlać cały starter, czy może schłodzić, i dać samą gęstwę? Może dodatkowo przepłukać gęstwę? Będzie to miało wpływ na smak piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zdecydowanie cały starter. Płukanie w tym przypadku będzie najgorszą z opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się