Jump to content

# 45 - Imperial Stout - "Sasquatch" - vol 2.


Recommended Posts

# 45 - Imperial Stout - "Sasquatch" - vol 2. - warzone 29.03.2018

Zakładane - 19l , 24 blg , 75 IBU, 13% ABV


Zasyp:

- Pale Ale Viking Malt - 7 kg
- Monachijski Weyermann- 1 kg
- Specjal B - 1 kg
- Czekoladowy ciemny - 0,25 kg

- Carafa II - 0,25 kg
- Jęczmień palony - 0,5 kg



Dodatki:
- gips - od początku zacierania
- Cukier Demerara - 1 kg

- Płatki żytnie błyskawiczne od początku zacierania - 0,50 kg
- Płatki pszenne do zacieru od początku - 1 kg
- Carob - 0,25 kg do gotowania



Zacieranie:

- 90' - 65 °C

Chmielenie:

30 g - Summit 18% AA - brzeczka przednia
30 g - Summit 18% AA - 30`
30 g - Motueka 7% AA - 15`
30 g - Chinook 12,8% AA - 30`
30g - Chinook 12,8 % AA - 5
`

Drożdże:
Gęstwa I pokolenie S-04 , zadane w temp 15°C w dniu 29.03.2018 i przeniesione w temp 16°C w dniu 29.03.2018


Po wysłodzeniu otrzymałem 19 l 23 blg
Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 16 l 24,5 blg



............... - przelane na cichą.

09..09.18 - rozlane z syropem z 68 g cukru. Zakładane nagazowanie 1,9 v/ v.

Wyszło 7 x 0,5 l i 38 x 0,33 l
Zeszło do 3,5 blg co daje mu 11 % ABV

Edited by Serpiente
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.