Dobry1986 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Witam, Minęły już 2 tygodnie od zabutelkowania, a piwo nadal nie ma pianki. Zrobiłem mocną Double IPA, wyszło 20BLG. Użyłem drożdży US-05 (2 saszetki na 35L) i ostatecznie po cichej zjechało mi do 3 BLG. Zabutelkowałem z użyciem ok. 7g/l glukozy (tak że w chwili butelkowania BLG wzrosło do 5), odstawiłem do piwnicy (ok 18-19 stopni) i tak sobie systematycznie sprawdzam efekt swojej pracy, lecz nadal nie ma odpowiedniego nagazowania. Piwo jest smaczne, na pewno nie doszło do jakiejkolwiek infekcji, przy otwarciu butelki słychać bardzo słabe psssyt i tyle. Po przelaniu w pokal nie ma żadnej pianki i nie jest nagazowane. Nie użyłem żadnych dziwnych słodów ani dodatków i robiłem przerwy tak jak zwykle. Zacieranie, wysładzanie, gotowanie i przelewanie przebiegło jak zwykle. Wydaje mi się, że w jakiś dziwny sposób zdechły drożdże i teraz nie ma co tej glukozy na gaz przerobić - czy to możliwe? Temperatura w piwnicy jest raczej OK, (bo już wcześniej korzystałem z tego pomieszczenia do refermentacji i nie było problemu) ale może przy tak mocnym piwie temperatura musi być wyższa żeby drożdże zaczęły pracować bardziej (o ile nadal są)? Nie wiem co z tym zrobić. 1. Przenieść piwa z piwnicy do mieszkania? Nie wiem czy to da efekt, a piwo musi być gotowe za miesiąc (muszę dostarczyć 7L na konkurs 19.maja). 2. Przelać zawartość butelek do fermentatora, zadać jakieś drożdże i zabutelkować wszystko jeszcze raz? Jeśli tak, to jakich drożdży użyć? 3. Mam keg i CO2. Mógłbym nagazować sztucznie, ale piwo musi być rozlane do butelek, więc nawet gdybym nagazowane piwo przelał z kranu do butelki i ją zakapslował, to po otwarciu nie będzie tak dobrze nagazowane jak być powinno. 4. Zadać jakieś drożdże bezpośrednio do butelek? Wszelkie sugestie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Może alkohol je utłukł przy refermentacji, bo na koniec miałeś już ok. 10% i w tym wypadku zdecydowanie cieplej powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Może alkohol je utłukł przy refermentacji, bo na koniec miałeś już ok. 10% i w tym wypadku zdecydowanie cieplej powinno być.Możliwe... a co teraz byś proponował? Jakie drożdże dodać?Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) dodaj po 1-2 ml przemytej gęstwy. Lekko uchylasz kapsel i strzykawką zadajesz. Powinno pomóc. I do cieplejszego miejsca na 3 dni. Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez elninio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 dodaj po 1-2 ml przemytej gęstwy. Lekko uchylasz kapsel i strzykawką zadajesz. Powinno pomóc. I do cieplejszego miejsca na 3 dni.Mam tylko gęstwe z tej warki z którą właśnie mam teraz problem. Czy nie lepiej dać jakieś nowe drożdże zalecane do mocniejszych piw?Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Us-05 dają rade nawet w mocniejszych piwach, choć wg niektórych źródeł 10% to już górna granica. Jeśli nie masz innej gęstwy to dawaj tą na pewno lepiej niż czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonDamiano Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Mocne piwa nagazowują się dużo wolniej. Dwa tygodnie to bardzo krótko. Ja bym nic nie dodawał i zaczekał z miesiąc i wtedy sprawdził. Cierpliwości! Trzeba było z 12-14 Blg startować skoro chciałeś szybko pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobry1986 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Mocne piwa nagazowują się dużo wolniej. Dwa tygodnie to bardzo krótko. Ja bym nic nie dodawał i zaczekał z miesiąc i wtedy sprawdził. Cierpliwości! Trzeba było z 12-14 Blg startować skoro chciałeś szybko pić. W razie czego zaopatrzyłem się w drożdże Fermentis F2 które teoretycznie służą do refermentacji w butelce i powinny ogarnąć tyle alkoholu. Póki co jeszcze poczekam z ich dodaniem. Sprawdzę nagazowanie na początku maja i w razie czego wtedy zacznę działać. Dzięki za porady!Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się