Carlito Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Spokojnie drożdży na pewno zostało tyle, żeby starczyło na dunkla... osad na dnie to nie tylko drożdże ale chmiele, osady z łuski itp... widocznie bardzo dobrze przefiltrowałeś i dlatego masz go mało.. Właśnie zerkam na wiadro (25l) z hefeweizenem na wb-06, co koło mnie stoi to osadu mam jakieś 10-12 mm więc w stosunku do milka stauta na s33 i "jakiegoś jasnego ALE" to osadu jest najmniej. 2x mniej....... Prawdziwą (no prawie) ilość drożdży zobaczysz jak byś przemył gęstwę i za pewnie będzie ich parę set mililitrów.... Zjazdu do 2blg to bym się nie spodziewał przy zacieraniu w 72°C no ale tu wszystko jest możliwe no i do tego wb-06 to "pokrywkę potrafią nadgryźć"... hehe Zaczynaj dunkla, gęstwę lepiej przemyj bo jak ją wlejesz to zapodasz też chmiel z osadu, a w weizenach to może być odczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevio Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Niestety jak na razie mam brak butelek, dopiero 3,5L więc nie chce odrazu atakować bo nie miałbym do czego lać dunkla ale będę sumiennie nad tym pracował w najbliższych dniach Co do filtracji to robię whirlpoola i dość uważnie ściągam brzeczkę i dodatkowo na fermentorze kładę łychę do mieszania i na niej wisi woreczek na którym zatrzymuje się ewentualnie to co dostało się do wężyka. Jedyne co to mam osad na zimno związku z tym, że przelewam brzeczkę zaraz po wyłączeniu palnika i zatrzymaniu się po whirpoolu. Po 2 tygodniach było u mnie mniej niż 5mm. W sumie przelałem wszystko bo nie widziałem żadnej różnicy w warstwach czy coś ale parę ciemniejszych drobin się dostało do słoika. Nigdy nie przemywałem bo bałem się zakażenia, druga sprawa, że nadal gęstwa wygląda tak jak ją wstawiłem do lodówki, nic nie osiada. Przy S-04 czy W-34/70 to po paru dniach połowa słoika to była woda. Przemywał ktoś WB-06? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 8 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Po butelki idź do jakiejś knajpy to Ci bezzwrotne za darmo dadzą... Ja zaopatruje się w znajomej knajpie w butelki po braniewie. Stosuje je od około 8 warek i nic nie wybuchło czy inne takie.... za to po żubrze zwrotną mi rozwaliło .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevio Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Hmm... w sumie co szkodzi zapytać, mam akurat koło siebie jedną. Ale to tak wchodzisz, idziesz do babki/gościa za ladą i mówisz, że potrzebujesz butelki bo piwo robisz i chętnie zabrałbyś te bezzwrotne i dają ot tak? Z przemywania gęstwy chyba zrezygnuję bo jakoś nie przemawiają do mnie zalety robienia tego a piwo nie było ciężkie, ciemne i w miarę szybko będę chciał je wykorzystać ponownie a ryzyko zakażenia jednak jest. Próbuję coś porobić przy recepturze na Dunkla. Zastanawiam się czy są dunkle w których nie ma karmelowych smaków. Ja bardzo nie lubię karmelowych piw. Albo jasne albo ciemne a nie jakieś ulepy xD Zastanawiam się nad dużym EBC typu 50~60 zamiast i zrezygnowaniem ze słodów karmelowych , w zamian jakiś niewielki udział słodu monachijskiego albo melanoidynowego. Barwę osiągnąć z barwiącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Ja mam zaprzyjaźnioną knajpę od lat więc żadnego problemu nie mam ale chyba najprościej podejść i zapytać się czy nie mają trochę świeżych! butelek bezzwrotnych do oddania... bo one i tak idą na stłuczkę . Możesz się jak najbardziej pochwalić swoim piwem, może to pomoże Ja wczoraj przelałem hefeweizena zszedł do 2blg i gęstwę przemyłem, bo jednak w słoju 3l osadu chmielowego i innego syfu było z 3-4cm. ładnie sie oddzieliła. i do mniejszego słoja. Też kiedyś unikałem jak ognia mycia gęstwy, czy w ogóle jej zbierania. ale stosuję te metody już od jakiś 20 kilku warek i żadnego zakażenia.. (nie licząc użycia bardzo starej i w efekcie kwasa... miała z 4-5 miesięcy) Jak nie chcesz karmelowego to go nie dawaj też na pewno będzie dobre! Daj monachijskiego II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevio Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 U mnie jest jednolita ta gęstwa. Przez prawie tydzień jest może kilka mm piwa nad nią. Zresztą zara zrobię fotę. 4~5 miesięcy to już bardzo dużo. Jak patrzyłem raz na wyliczenia do w sumie do 1 miesiąca się opłaca trzymać. Potem to już martwica. Monachijski II akurat mam. Dam. Powinno być ok. A dlaczego świeże? Żeby nie było zaschniętego piwa na dole? Kiedyś zobaczyłem od wewnątrz masę takich kropek. Po szczotkowaniu woda była mętna. Butelka była z tych bezzwrotnych którą płukałem i potem miałem piwo na S-04. Później okazało się, że każda butelka z tej warki byłą mniej lub bardziej "zapylona". Ja już przyzwyczaiłem się, że każdą jedną butelkę po opróżnieniu szoruję szczotką. Jak mi brakło butelek raz to zabrałem się za takie z 1cm osadu pleśniowego - namaczanie, wtrząsanie, namaczanie wrzątkiem, szorowanie, płukanie, odkażanie. Zero kwasów czy innych przygód. Butelki krystaliczne. Podstawa to dobra szczota i odpowiednie jej powyginanie. Niestety takie szczotki długo nie wytrzymują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Bardzo ładna gęstwa! świeże butelki właśnie dlatego, że nie ma jeszcze zaschnietego osadu.. Wystarczy dwa razy wypłukać bez szorowania, potem w piro czy oxi i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się