Jump to content

Czeski Pilsner - pomoc


Recommended Posts

Witajcie, moim małym marzeniem jest zrobienie dobrego czeskiego pilsnera.

Dużo się już na ten temat naczytałem. Mam parę warek za sobą z zacieraniem dekokcyjnym

 

Mam parę pytań:

- która przerwa ma być dłuższa, w 63 czy w 72 ? Różne przepisy różnie piszą

- Jak uzyskać smak słodowy - na tym głównie mi zależy!!

- Robię tylko na saazie i piwo jest troszkę zbyt trawiaste - czy daję za dużo chmielu?

 

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych piwowarów :)

 

Edited by Domowy Browar Psina
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Domowy Browar Psina said:

Czytałem parę razy. I cały czas trafiam na pewne sprzeczności co do przerw. Jedni piszą, 15 minut w 64C i 45 minut(lub do negatywnej próby jodowej) w 72C.

a gdzie indziej na odwrót. Według schematu zacierania dekokcyjnego jest na odwrót.

No zależy co chcesz uzyskać.

62 wnosi moc i wytrawność

72 słodowość i ciało

Dekokcje możesz zastapić słodem melanoidynowym, łatwiej, a efekt do odróznienia może przez sensoryków wyższego stopnia.

Jeśli chcesz piwo wyraźnie słodowe to daj słód dekstrynowy i melanoidynowy.

Trawiastość z Saaza raczej wynika z chmielin na fermentacji, ten chmiel generalnie nie wnosi takich sensacji. Postaraj się bardziej wyklarować piwo w trakcie chłodzenia.

Do dolniaków na smak/aromat daję szyszkę a nie granulat i to pomaga.  

Opowiedz jak chmielisz, może to coś wniesie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.