Domowy Browar Psina Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Witajcie, moim małym marzeniem jest zrobienie dobrego czeskiego pilsnera. Dużo się już na ten temat naczytałem. Mam parę warek za sobą z zacieraniem dekokcyjnym Mam parę pytań: - która przerwa ma być dłuższa, w 63 czy w 72 ? Różne przepisy różnie piszą - Jak uzyskać smak słodowy - na tym głównie mi zależy!! - Robię tylko na saazie i piwo jest troszkę zbyt trawiaste - czy daję za dużo chmielu? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych piwowarów Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Domowy Browar Psina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Cześć. Myślę, że info z tego bloga odpowie na Twoje pytania. http://blog.homebrewing.pl/category/piwne-style/czeski-pilzner/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domowy Browar Psina Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Czytałem parę razy. I cały czas trafiam na pewne sprzeczności co do przerw. Jedni piszą, 15 minut w 64C i 45 minut(lub do negatywnej próby jodowej) w 72C. a gdzie indziej na odwrót. Według schematu zacierania dekokcyjnego jest na odwrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 1 hour ago, Domowy Browar Psina said: Czytałem parę razy. I cały czas trafiam na pewne sprzeczności co do przerw. Jedni piszą, 15 minut w 64C i 45 minut(lub do negatywnej próby jodowej) w 72C. a gdzie indziej na odwrót. Według schematu zacierania dekokcyjnego jest na odwrót. No zależy co chcesz uzyskać. 62 wnosi moc i wytrawność 72 słodowość i ciało Dekokcje możesz zastapić słodem melanoidynowym, łatwiej, a efekt do odróznienia może przez sensoryków wyższego stopnia. Jeśli chcesz piwo wyraźnie słodowe to daj słód dekstrynowy i melanoidynowy. Trawiastość z Saaza raczej wynika z chmielin na fermentacji, ten chmiel generalnie nie wnosi takich sensacji. Postaraj się bardziej wyklarować piwo w trakcie chłodzenia. Do dolniaków na smak/aromat daję szyszkę a nie granulat i to pomaga. Opowiedz jak chmielisz, może to coś wniesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się