Jump to content

Red ale czy taka receptura może być ?


akoss3

Recommended Posts

pale ale 2 kg

monachijski typ 2 2 kg

Caraaroma 0.600 kg

Zakwaszający 0,100 kg

 

chmielenie:

Magnum 25 g 60 M

Magnum 15 g 40 Minuta

Saaz 30 g Ostatnia minuta

 

Proszę o opinie...

Link to comment
Share on other sites

Zależy co chcesz osiągnąć.? Czy chcesz kolor czerwony, czy aromaty jakieś uzyskać + kolor? Moim zdaniem ten zasyp jest mocno przesadzony w stronę słodową i karmelową + jakieś 50 IBU to nie da dobrego efektu. 

Link to comment
Share on other sites

To ja bym zrobił tak: 

3,5 kg Pale ale 

0,5 kg Monach II

0,3 kg Caraaroma

A zakwaszający to jak uważasz. Kolor wyjdzie czerwony. Dla pogłębienia barwy możesz do wysładzania rzucić z 30-40 g palonego jęczmienia, albo Carafa III specjal (lepiej). 

Dla dobrego efektu wizualnego warto dobrze wyklarować piwo. Można w szybki i skuteczny sposób zrobić to żelatyną, albo niech piwko się wyklaruje dzięki grawitacji. 

Jeszcze zwracam uwagę na chmiel. Z tego wyjdzie jakieś 12-13 blg i około 50 IBU. Jak dla mnie goryczka przy takim ekstrakcie będzie za wysoka. Jeszcze z Magnuma... 

 

Edit: Możesz też wydłużyć gotowanie do jakichś 90-120 minut. Wspomoże barwę i nuty karmelowe itp. 

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

Dnia 27.04.2018 o 19:38, akoss3 napisał:

Zrobie tak jak piszesz : ) i goryczke zrobie 25 g na 60 M

Tak zapytam, po co chcesz konsultować recepturę, jak i tak zrobisz po swojemu? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.