akoss3 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 pale ale 2 kg monachijski typ 2 2 kg Caraaroma 0.600 kg Zakwaszający 0,100 kg chmielenie: Magnum 25 g 60 M Magnum 15 g 40 Minuta Saaz 30 g Ostatnia minuta Proszę o opinie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zależy co chcesz osiągnąć.? Czy chcesz kolor czerwony, czy aromaty jakieś uzyskać + kolor? Moim zdaniem ten zasyp jest mocno przesadzony w stronę słodową i karmelową + jakieś 50 IBU to nie da dobrego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Chce uzyskac aromaty plus kolor. Ile bym musial odjac z zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Jakie aromaty chcesz uzyskać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Aromaty karmelowe bym chcial uzyskac i kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) To ja bym zrobił tak: 3,5 kg Pale ale 0,5 kg Monach II 0,3 kg Caraaroma A zakwaszający to jak uważasz. Kolor wyjdzie czerwony. Dla pogłębienia barwy możesz do wysładzania rzucić z 30-40 g palonego jęczmienia, albo Carafa III specjal (lepiej). Dla dobrego efektu wizualnego warto dobrze wyklarować piwo. Można w szybki i skuteczny sposób zrobić to żelatyną, albo niech piwko się wyklaruje dzięki grawitacji. Jeszcze zwracam uwagę na chmiel. Z tego wyjdzie jakieś 12-13 blg i około 50 IBU. Jak dla mnie goryczka przy takim ekstrakcie będzie za wysoka. Jeszcze z Magnuma... Edit: Możesz też wydłużyć gotowanie do jakichś 90-120 minut. Wspomoże barwę i nuty karmelowe itp. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zrobie tak jak piszesz : ) i goryczke zrobie 25 g na 60 M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Dnia 27.04.2018 o 19:38, akoss3 napisał: Zrobie tak jak piszesz : ) i goryczke zrobie 25 g na 60 M Tak zapytam, po co chcesz konsultować recepturę, jak i tak zrobisz po swojemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Kolejna warka będzie na tym przepisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się