Damianero Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Witam! Dołączam do grupy pasjonatów łączących przyjemność z pasją, aby móc się dzielić swoimi skromnymi recepturami. Pierwsza warka została uwarzona 30.12.2017 Dry Stout - 10,5 blg - 4% alk. West Coast IPA - 15blg - 5,5% alk. New England IPA - 15 blg - 5,7% alk. American Wheat Lady Grey - 12 blg - Planowane: Ris bourbon dry stout z malinami APA Zest Edytowane 1 Maja 2018 przez Damianero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianero Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Warka #1 Dry Stout Zasyp: pilzneński Soufflet - 2,9 kg monachijski Litovel - 0,9 kg jęczmień palony Weyermann - 0,3 kg barwiący Viking Malt - 0,2 kg Razem 4,2 kg Zacieranie: 65-68 C - 50 min Wygrzew 78 C - 10 min Razem 70 min Do gotowania 22 litry 12 blg Chmielenie: Marynka 2016 8,8%- 30 g - 60 minuta + kreda około 30 IBU Po gotowaniu uzyskano 19 litrów 13,7 blg. Dolane 6 litrów wody. Fermentacja: 25 litrów 10,5 blg gęstwą Danstar Notthingham. Temperatura otoczenia 5 dni około 20 C, później zniesione do piwnicy temperatura 15 C Rozlew: 24 litry z 100 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4 % alkoholu Edytowane 1 Maja 2018 przez Damianero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianero Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Warka#2 West Cosat IPA Zasyp: Pale Ale - 2,5 kg Pilzneński - 3,5 kg Razem 6 kg Zacieranie: 65-66 C przez 90 min Wygrzew do 78 C przez 5 min Do gotowania 27 litrów 13,5 blg Chmielenie: Chinook - 13g - 55 minuta Mosaic - 50g- 10 minuta Citra - 70g- 5 minuta Fermentacja: 25 litrów 15 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale temperatura otoczenia 16 C Na cichą: Mosaic 40g, Citra 38g Rozlew: 23 litry 120 g glukozy. Odfermentowane do 4 blg - 5,7% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianero Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Warka#3 New England IPA [ warzone 7.4.18] Zasyp: pale ale MaltEurop - 5kg Pszenica jasna Bestmalz - 1kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Zacieranie: 65-62 C - 80 minut Wygrzew 77 C Razem czas zacierania 100 minut Do gotowania 25 litrów 15 blg Chmielenie: Simcoe US 2017 13,1% - 25 g - 60 minuta Simcoe US 2017 13,1% - 20 g - 15 minuta około 55 IBU Cascade US 2017 7,8% - 70g na studzenie 80 C okolo 30 minut Po gotowaniu 21 litrów 16 blg. Dolane 1,5 l wody. Fermentacja: 22,5 litrów 15 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale po warce#2 temperatura 16 C, na cichą przeniesione na 5 dni do 21C Na cichą: [ 24.4.18] Mosaic US 2017 50 g, Citra US 2017 50g, Amarillo US 2017 50 g Rozlew: [ 29.4.18] 20 litrów 85 g glukozy ( strach przed granatami). Odfermentowało do 4 blg - 5,7 alk. Edytowane 1 Maja 2018 przez Damianero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianero Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Warka#4 American Wheat Lady Grey [warzone 14.4.18] Zasyp: pale ale MaltEurop - 3kg pszeniczny jasny Bestmalz - 3kg Zacieranie: 66-64 C - 90 minut Wygrzew 78 C Razem 105 min Do gotowania 28 l 13 blg Chmielenie: Simcoe US 2017 13,2% - 20 g - 60 minuta około 30 IBU Cascade US 2017 7,1% - 30 g - wyłącznie palnika + chłodzenie Citra US 2017 13,7% - 20 g - wyłącznie palnika + chłodzenie Po gotowaniu 24 l 14 blg. Dolane 4 l wody. Fermentacja: 28 l 12 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale po warce#2 temperatura 16 C. Przeniesine do 21 C Na cichą: [30.4.18] Mosaic US 2017 30 g, Citra US 2017 30 g Herbata Lady Grey Zesty & Bright TWININGS 100 g wykąpane w 100 mln spirytusu Rozlew: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się