Jump to content

Browar z Krasickiego


Recommended Posts

Witam!

Dołączam do grupy pasjonatów łączących przyjemność z pasją, aby móc się dzielić swoimi skromnymi recepturami.

Pierwsza warka została uwarzona 30.12.2017

  1. Dry Stout - 10,5 blg - 4% alk.
  2. West Coast IPA - 15blg - 5,5% alk.
  3. New England  IPA - 15 blg - 5,7% alk.
  4. American Wheat Lady Grey - 12 blg - 

Planowane:

Ris bourbon

dry stout z malinami

APA Zest

Edited by Damianero
Link to comment
Share on other sites

Warka #1 Dry Stout 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 2,9 kg

monachijski Litovel - 0,9 kg

jęczmień palony Weyermann - 0,3 kg

barwiący Viking Malt - 0,2 kg

Razem 4,2 kg

Zacieranie:

65-68 C - 50 min

Wygrzew 78 C - 10 min 

Razem 70 min

Do gotowania 22 litry 12 blg

Chmielenie:

 Marynka 2016 8,8%- 30 g - 60 minuta + kreda

około 30 IBU

Po gotowaniu uzyskano 19 litrów 13,7 blg. Dolane 6 litrów wody.

Fermentacja:

25 litrów 10,5 blg gęstwą Danstar Notthingham. Temperatura otoczenia 5 dni około 20 C, później zniesione do piwnicy temperatura 15 C

Rozlew:

24 litry z 100 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4 % alkoholu

 

Edited by Damianero
Link to comment
Share on other sites

Warka#2 West Cosat IPA 

Zasyp:

Pale Ale - 2,5 kg

Pilzneński - 3,5 kg

Razem 6 kg

Zacieranie:

65-66 C przez 90 min

Wygrzew do 78 C przez 5 min

Do gotowania 27 litrów 13,5 blg

Chmielenie:

Chinook - 13g - 55 minuta 

Mosaic - 50g- 10 minuta

Citra - 70g- 5 minuta

Fermentacja:

25 litrów 15 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale temperatura otoczenia 16 C

Na cichą:

Mosaic 40g, Citra 38g

Rozlew:

 23 litry 120 g glukozy. Odfermentowane do 4 blg - 5,7% alk.

Link to comment
Share on other sites

 Warka#3 New England IPA [ warzone 7.4.18]

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 5kg

Pszenica jasna Bestmalz - 1kg

płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

Zacieranie:

65-62 C - 80 minut

Wygrzew 77 C

Razem czas zacierania 100 minut

Do gotowania 25 litrów 15 blg

Chmielenie:

Simcoe US 2017 13,1% - 25 g - 60 minuta

Simcoe US 2017 13,1% - 20 g - 15 minuta

około 55 IBU

Cascade US 2017 7,8% - 70g na studzenie 80 C okolo 30 minut

Po gotowaniu 21 litrów 16 blg. Dolane 1,5 l wody.

Fermentacja:

22,5 litrów 15 blg gęstwą  WLP095 Burlington Ale po warce#2 temperatura 16 C, na cichą przeniesione na 5 dni do 21C

Na cichą:

[ 24.4.18]

Mosaic US 2017 50 g, Citra US 2017 50g, Amarillo US 2017 50 g

Rozlew: 

[ 29.4.18]

20 litrów 85 g glukozy ( strach przed granatami). Odfermentowało do 4 blg - 5,7 alk.

 

Edited by Damianero
Link to comment
Share on other sites

Warka#4 American Wheat Lady Grey [warzone 14.4.18]

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 3kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 3kg 

Zacieranie:

66-64 C - 90 minut

Wygrzew 78 C

Razem 105 min

Do gotowania 28 l 13 blg

Chmielenie:

Simcoe US 2017 13,2% - 20 g - 60 minuta 

około 30 IBU

Cascade US 2017 7,1% - 30 g - wyłącznie palnika + chłodzenie

Citra US 2017 13,7% - 20 g - wyłącznie palnika + chłodzenie

Po gotowaniu 24 l 14 blg. Dolane 4 l wody.

Fermentacja:

28 l 12 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale po warce#2 temperatura 16 C. Przeniesine do 21 C

Na cichą:

[30.4.18]

Mosaic US 2017 30 g, Citra US 2017 30 g

Herbata Lady Grey Zesty & Bright TWININGS 100 g wykąpane w 100 mln spirytusu

Rozlew:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.