Cube Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) Nie za bardzo znalazłem w tym temacie informacji, więc prośba o pomoc. Wymyśliłem sobie orzechowego FESa (19 BLG), z intensywnym smakiem i zapachem orzechów laskowych, coś jak z De Molena Hel & Verdoemenis Hazelnoot, tyle że to imperial stout. NIe mam niestety pojęcia, jak ten aromat uzyskać. Z początku myślałem, że dam na cichą uprażone i rozdrobnione orzechy, ale z uwagi na ich tłustość boję się, że zrujnuje to piwo. Czy macie na to jakiś sprawdzony sposób? Czym można to uzyskać, jakiś syrop, nalewkę, esencję, cokolwiek? Oczywiście nie jakiś badziew sklepowy. Edytowane 3 Maja 2018 przez Cube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Poważnie nikt nie jest w stanie pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) U mnie orzechowy aromat wyszedł po połączeniu słodu pale chocolate z fawcetta oraz drożdży wb06, wyszło mega orzechowo coś jak nutella ale z dominującą nutą orzecha Edytowane 7 Maja 2018 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) Orzecha wnosza też podpieczone w 120' płatki owsiane- im dłużej, tym głębszy aromat. Musza odstać tydzień w torbie papierowej, bo dziwne aromaty przechodza inaczej. Mozesz też spróbować z aromatem do ciasta Ale czysto z orzechów nic kosztem piany nie uzyskasz. To olej jest nosnikiem smaku w orzechach, podejrzewam że w piwach sklepowych aromat ten jest sztuczny. Jak już to podpiekłbym zmielone orzechy na papierze do pieczenia, żeby wchłonął nadmiar tłuszczów, a potem zapodałbym to na cicha na jakiś tydzień. Ale to tylko wizja... Edytowane 7 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Wg mnie nuty orzechowe wnosi słód brown. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) Słód brown jak najbardziej. Przy wiórkach kokosowych na forum radzili smażenie na patelni i odciskanie tłuszczu w ręcznikach papierowych. Myślę że można tak samo z pokruszonymi orzechami. Jeszcze obiło mi się o uszy, że drożdże zjadają pewne ilości tłuszczu, chyba przy namnażaniu, więc jak wrzucać coś tłustego to chyba lepiej od początku, niż na cichą. Edytowane 7 Maja 2018 przez koval_blazej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 W składzie piwa które ma być wzorem orzechy są, ale to może być chłit maketingowy... Drożdże jedzą tłuszcze, np z owsa, ale chyba nie w tych ilościach. Usmaż te orzechy i daj znać jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 W piwie z sokiem z aronii stosowałem słody Colorado Honig i Karmelowy Czerwony. Żona twierdzi, że wyczuwa tam zapach orzeszków, ale ziemnych, nie laskowych. Ja czuję raczej nutę chlebową, ale pod wpływem sugestii coś orzeszkowego wyczuwam. Tak czy inaczej nie można tego zapachu określić mianem intensywnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się