Jump to content

Belgijska IPA


Urbixturbix

Recommended Posts

Witam wszystkich piwowarów.

Zamierza uwarzyć swoje pierwsze piwko w stylu Belgian IPA.

Proszę, powiedzcie mi co sądzicie o mojej recepturze i czy będzie pijalne.

Mile widziana konstruktywna krytyka. 

 

Pale ale Weyermann 2,5 kg

monachijski typ I Weyermann 1 kg

Abbey Malt Weyermann 0,3 kg

Carabelge Weyermann 0,2 kg

 

Drożdże WLP 400

 

Centennial 60 gram - 60 min

Centennial 30 gram - 45 min

Mosaic 60 gram -  15 min

Centennial 60 gram - 5 min

Mosaic 60 gram - 0 min

 

Chmielenie na zimno Equanot - 120 gram na 5 dni.

 

Mosaic w szyszkach, reszta granulat.

 

Zastanawiam się nad podaniem English Golding zamiast Centenniala w 5 minucie, Ewentualnie zamienic Centennial w 45 minucie na Marynke ale boje się trawiastych aromatów. 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, crusher napisał:

Paaanie a ile to będzie miało ibu ?

Centennial 60 gram - 60 min

Centennial 30 gram - 45 min

 

tak na oko bez liczenia to chyba z 300. git, będzie się fajnie kontrowało z karmelem

 

a tak serio opie weź to wrzuć do jakiegoś brewness i wylicz sobie ibu, stosunek goryczki do og, no bo to się nie trzyma kupy :(. also wywal chmielenie na 45', bo ono nie ma sensu - goryczkę efektywniej wyciagniesz na 60', a smak/aromat na 15' i w dół.

Edited by LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.