matiss Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Cześć, to mój pierwszy post na forum. Mam dość proste pytanie, które pewnie juz się przewinęło, ale czytałem kilka wątków i nie jestem do końca pewien więc wolę zapytać. Warzę swoje pierwsze piwo z brewkitu (Finlandia winter ale z borwamatora), piwo robiłem w zeszłą sobotę, brzeczka nastawna miała 10 blg. Niestety z racji, że mieszkam w bloku i nie mam piwnicy to warunki do fermentacji nie były idealne, tzn w pomieszczeniu gdzie trzymam fermentor jest stała temperatura ok. 22 stopnie. Fermentacja ruszyła szybko bo już po ok 6h i po 3 dobach przestało intensywnie bulkać. Dzisiaj (5 doba od warzenia) na próbę zmierzyłem blg i wyszło mi 2. W instrukcji piszą, że można po 7 dniach przystąpić do butelkowania, myślałem żeby w sobotę zmierzyć raz jeszcze blg (7 doba od warzenia) i jeśli pozostałoby na tym samym poziomie (2blg) to butelkować. No i teraz moje wątpliwości: 1. Czy to aby na pewno dobry pomysł, czy lepiej niech sobie jeszcze postoi? Zastanawiam się czy ta temperatura w której przetrzymuje piwo nie wpłynie niekorzystnie jeśli zostawię je na kolejne dni. Dzisiejsza próbka była całkiem ok, nie było nieprzyjemnych aromatów itd. 2. Czy jeśli mam 2 blg to powinienem dodawać surowca do refermentacji czy też to powinno wystarczyć, a dodatkowy surowiec zwiększy ryzyko granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 1. Lepiej poczekaj, choć już wiele nie zmienisz. Temp była za wysoka na początku, teraz już ma mniejsze znaczenie. Co prawda jak blg nie spada, to niby można butelkować, ale lepiej dać drożdżom czas na posprzątanie. Miałem dopisać, ale Gawron już odpowiedzial na dwa, więc nie będę się powtarzał. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka matiss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 54 minuty temu, matiss napisał: Czy jeśli mam 2 blg to powinienem dodawać surowca do refermentacji czy też to powinno wystarczyć, a dodatkowy surowiec zwiększy ryzyko granatów? Jeżeli zostało ci 2 blg i fermentacja się zakończyła, to to co zostało to są cukry które nie zostaną zjedzone przez szczep drożdży które użyłeś, więc musisz dodać surowca do refermentacji. Piwo rzadko kiedy schodzi do 0 blg. matiss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Te 2 blg to cukry niegmfermentowalne. Daj 2-5 g cukru do refermentacji. Ale piwo jeszcze przetrzymaj. Temp. Za wysoka dla.większości drożdży. Polecam znaleźć karton spory, że styropianem i dołożyć butelek z lodem. ewentualnie wiadro większe od fermentora z zimną wodą i wymieniać wodę przez pierwsze 3 dni. matiss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się